Marija Pajek iz Zbigovcev obeležila 95-letnico življenja

Rodila se je 30. novembra 1922. leta, v viničarski družini sedmih otrok, družine Jaušovec, v Policah

Prlekija-on.net, ponedeljek, 4. december 2017 ob 19:09
Marija Pajek 95 let

Marija Pajek 95 let

Začetek letošnjega decembra, meseca dobrih želja in obdarovanj, je še posebej veselo minil na domačiji Marije Pajek v Zbigovcih pri Gornji Radgoni, ki je obeležila lep življenjski jubilej – 95. rojstni dan. In med drugimi so jo obiskali predstavniki Rdečega križa, ki so ji čestitali ob jubileju ter ji zaželeli še veliko zdravih let. V imenu Krajevnega odbora RK Črešnjevci-Zbigovci, so to storili predsednik Janko Auguštin ter poverjenika Suzana Vake in Jožek Pajek, mimogrede gre za sina slavljenke, ob tem tudi predsednica in sekretarka Območnega združenja RK Gornja Radgona Silva Vračko in Katja Makovec.

Ker se zaradi zadržanosti radgonski župan Stanislav Rojko ni mogel pridružiti delegaciji rdečega križa, je Marijo, skupaj z omenjenim predsednikom KO RK Črešnjevci-Zbigovci Jankom Auguštinom in podžupanom Robertom Žinkovičem, obiskal naslednji dan in ji čestital za njen visoki življenjski jubilej. Ob čestitki slavljenki, se je zahvalil domačim, da tako lepo skrbijo za svojo mamo.

Kot nam je slavljenka povedala, je bila obiska delegacij in župana nadvse vesela, ob bogato obloženi mizi, ki so jo pripravili sin Marjan in njegova življenjska sopotnica Danica, ter sin Jožek, ki je prispeval odlične domače klobase, meso iz tünke in vino iz svojega vinograda. Seveda ni manjkalo niti prleške specialitete, prleških gibanic, kakršne je slavljenka velikokrat pekla v krušni peči. Marija, ki je rojena kot viničarski otrok, je pri svojih 95-tih letih bistrega duha, zato ni bilo težko ustvariti njene življenjske zgodbe. Edina težava je, da je njeno življenje prineslo toliko pretresljivih dogodkov.

Rodila se je 30. novembra 1922. leta, v viničarski družini sedmih otrok, družine Jaušovec, v Policah. Kakor vsi otroci, je tudi ona hodila v šolo in k maši bosa. Tudi tedaj, ko je že nastopila slana. Kot mnogi otroci številčnih družin, je tudi Marija že zgodaj morala pasti krave, in sicer je to počela pri posestniku Lančiču v Gornji Radgoni, kjer je pozneje, ko je končala osnovno šolo, služila kot služkinja. Janez Lančič je bil samski, bil je kleparski mojster in obrtnik ter župan občine Gornja Radgona. Pri 81 letih ji je ponudil zakon, samo zato, da bi lahko imetje po smrti izročil njej. Kajti ni želel, da bi ga podedovalo njegovo sorodstvo. Ponudbo je odklonila. Bil pa je tako dober, da je svojo viničarijo podaril njenim staršem, ki so bili pri njem viničarji. Tako so Jaušovčevi prišli do svojega doma in okrog 5 ha velike posesti, za kar so mu bili nadvse hvaležni. Marija si je nato z možem Jakobom Pajekom ustvarila družino, v kateri so se ji rodili otroci: hčerke Zofka, Marica, Lizika, sinovi Jakob, Marjan, Janko in Jožek. Vsi so si ustvarili družine in jo obdarili z 10 vnuki in 20 pravnuki ter enim prapravnukom. Dom sta si, leta 1958, z možem Jakobom, ki je bil zaposlen v Radgonski opekarni, zgradila na zemlji, ki so jima podarili starši.

Kot je povedala, je sedaj hišo in posest predala sinu Marjanu, ki za stalno živi v Ljubljani. Sedaj, ko mama potrebuje stalno pomoč, pa sta se s sopotnico Danico preselila k njej in skrbita za njeno dobro počutje. Kot nam je povedala slavljenka Marija, je Danici in sinu Marjanu hvaležna, da tako lepo skrbita zanj. Posebno je pohvalila Danico, saj kot je dejala, jo streže kot bi bila njena hčerka. Vesela je vseh obiskov svojih najbližjih. Pogosto jo tudi obišče sin Jožek, ki ima v bližini dom...


Več v Kultura in izobraževanje