Delavnica romske kuhinje v VGC Pomurja – enota Ljutomer

Udeleženci in udeleženke so sodelovali, okušali in spoznavali Romske specialitete na brezplačni kuharski delavnici v ljutomerski enoti Večgeneracijskega centra Pomurja

Prlekija-on.net, sreda, 6. december 2017 ob 11:02
Delavnica romske kuhinje

Delavnica romske kuhinje

Nedavno so udeleženci in udeleženke sodelovali, okušali in spoznavali Romske specialitete na brezplačni kuharski delavnici v ljutomerski enoti Večgeneracijskega centra Pomurja. Tudi vi ste vabljeni, da se pridružite na brezplačnih aktivnostih in sporočite nove ideje ter pobude.

Romi imajo bogato kulturo, tudi kar se tiče hrane in kuharskih specialitet. V romski kuhinji prevladuje hrana pripravljena iz zelenjave in mesa. Predvsem različni golaži in paprikaši. To je hrana, ki jo je najlaže pripraviti na odprtem ognju, žaru in kotlih. Od začimb pa prevladuje predvsem paprika in to v vseh različnih oblikah. Zato je romska kuhinja predvsem tudi bolj začinjena.

Da bi ljudem približali romske specialitete so v VGC Pomurja – enota Ljutomer v mesecu novembru pripravili že drugo kuharsko delavnico z romsko kuhinjo.  Prostovoljca sta tako ob podpori mentorice, skupaj z udeleženkami in udeleženci dogodka, v mesecu oktobru pripravila prvo brezplačno  kuharsko delavnico, na kateri sta pripravila romski specialiteti: mesnato juho z rižem in krompirjev golaž z trganci. V mesecu novembru pa sta na drugi kuharski delavnici skuhala ciganski golaž in prinesla ter predstavila romski kruh.

Tako so udeleženci in udeleženke kulinarične delavnice pobliže spoznali pripravo nekaterih romskih jedi, ki so jih seveda tudi poizkusili.

Delavnici sta bili dobro obiskani, zanimivi, poučni in tudi zabavni. Pri tem smo spoznavali tudi romsko kulturo, se učili in pogovarjali o različnosti posameznikov, kultur.

Vabljeni, da se udeležite vsebinsko raznolikih in brezplačnih aktivnosti, ki jih organizirajo v ljutomerski enoti večgeneracijskega centra in/ali se pridružite v času uradnih ur na Ormoški cesti 22 v Ljutomeru.

V petek, 8. decembra 2017, ob 16:30 uri, vabljeni na brezplačno predavanje »Premagaj stres, strah in depresijo« z Andrejem Pešcem, univ. dipl. pol.

V ponedeljek, 11. decembra 2017, ob 16:00 uri, pa na predavanje »Demenca – izziv sodobne družbe« v sodelovanju s Spominčico – Alzheimer Cafe, ko bo predavala dr. med. spec. psih. Jožica Gamše.

Trenutki sreče, lepe misli in doživetja
naj Vas v novem letu 2018 popeljejo
do osebnega zadovoljstva in uspehov!
Srečno 2018 Vam želi
ljutomerska ekipa Večgeneracijskega centra Pomurja!


Projekt podpira Evropski socialni sklad, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter lokalne skupnosti. Izvajajo ga v sodelovanju s Slovensko filantropijo, Hišo sadeži Murska Sobota, Zavodom Vitica in Mozaik.

fotografije: Petra Cvetko


Galerija


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.

Morda vas zanima tudi


Več v Kultura in izobraževanje

Program Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu

Program Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu

sreda, 17. oktober 2018 ob 12:50
Alojz Filipič

Alojz ima vino in penine v malem prstu

sreda, 17. oktober 2018 ob 12:23