Krajevna organizacija RK Radoslavci je praznovala 70 let delovanja

Ob zaključku slovesnosti je Miklavž obdaril 77 otrok

Branko Košti, sreda, 6. december 2017 ob 19:01
70 let delovanja KO RK Radoslavci

70 let delovanja KO RK Radoslavci

V Radoslavcih že 70 let organizirano deluje največja humanitarna organizacija, Krajevna organizacija rdečega križa. Visok jubilej te dobrodelne organizacije, katere delovanje temelji na prostovoljstvu, so proslavili v nedeljo, 3. decembra.

Po začetnem pozdravu obiskovalcem in gostom, med katerimi so bili, poleg predstavnikov društev iz KS Radoslavci, prisotni tudi predsednica in sekretarka Območnega združenja RK Ljutomer Silva Duh in Maša Germšek, predsednik KS Radoslavci Janez Rudolf, občinski svetnik Jernej Horvatič ter predstavnici organizacij RK Križevci in Veržej, je uspešno delovanje KO RK Radoslavci, predstavila Frančiška Štagar, ki organizaciji predseduje od leta 2006.

Iz njene predstavitve je razvidno, da je organizacija RK v KS Radoslavci, zelo dejavna na vseh področjih. Poleg svojega osnovnega humanitarnega poslanstva, prostovoljke in prostovoljci RK sodelujejo pri organizaciji in izvedbi skoraj vseh dogodkov v KS. Pridružujejo se vsem akcijam, katere organizira RS Slovenije in Območno združenje Ljutomer. Sredstva, zbrana s prispevki krajanov vasi Radoslavci, Precetinci, Sitarovci in Godemarci, namenijo za letovanje otrok na morju, katerim socialni status družine tega ne omogoča, prav tako tem otrokom sofinancirajo dodatne dejavnosti v šoli, kot so Šola v naravi, šolska malica, obisk gledališkega abonmaja …, po svojih močeh pomagajo tudi ob elementarnih nesrečah. Veliko skrbi posvečajo ostalim, pomoči potrebnim krajanom. Razdeljujejo jim hrano, dobljeno iz evropskih rezerv ali od RK Slovenije, ob velikonočnih in božičnih praznikih starejše in bolne obiskujejo in obdarujejo na domu ali v domovih ostarelih ter pomagajo KS pri vsakoletnem srečanju starejših občanov. S svojo usposobljeno enoto NMP sodelujejo ob vajah v mesecu požarne varnosti, ob dnevih odprtih vrat PGD, prikazali so reševanje iz vozila. Za vse krajane in posebej za otroke, so v času šolskih počitnic izvedli predavanje o nudenju prve pomoči in uporabo defibrilatorja. Tudi to, da je v njihovem gasilskem domu nameščen defibrilator, je v veliki meri zasluga KO RK, saj so v namen zbiranja sredstev zanj, izvedli dobrodelni koncert. Ob koncu se je zahvalila vsem članom in vsem, ki jih pri delu podpirajo iz zaključila z željo, da se jim pri njihovem delu, pridruži čim več mladih.

Predsednica OZ RK Ljutomer Silva Duh je na kratko predstavila zgodovino najstarejše in najštevilčnejše humanitarne organizacije, pohvalila in se zahvalila članom KO RK Radoslavci, ki je ena najbolj aktivnih v območnem združenju.

Za pomemben prispevek prostovoljk in prostovoljcev RK k uspešnemu delu, se jim je zahvalil tudi predsednik KS Janez Rudolf, jim čestital za visok jubilej ter predsednici Frančiški Štagar v imenu Občine Ljutomer, županja mag. Olga Karba je  odsotnost opravičila, izročil priznanje Občine Ljutomer.

Prireditev je spremljal bogat kulturni program, v katerem so nastopili Otroška folklorna skupina in Milica Zmazek, članica lit. Sekcije iz KD Anton Krempl ter otroci in mladi iz KS Radolavci.

Ker je bil pred vrati ravno sv. Miklavž, prostovoljci RK Radoslavci tudi tokrat niso pozabili na najmlajše krajane. Poskrbeli so, da je Miklavž obdaril sedeminsedemdeset otrok.


Več v Kultura in izobraževanje