Tamburice s šolskega podstrešja

Tamburaško društvo Apače obeležilo prvo desetletnico delovanja. Kljub mladosti apaški tamburaši žanjejo uspehe.

Prlekija-on.net, sobota, 9. december 2017 ob 19:20
Tamburaško društvo Apače je obeležilo prvo desetletnico

Tamburaško društvo Apače je obeležilo prvo desetletnico

S posebnim letnim koncertom, ki je potekal v Kulturnem domu Apače, je Tamburaško društvo Apače obeležilo 10-letnico obstoja in uspešnega delovanja na področju igranja in ohranjanja kulturne dediščine in enega najstarejših glasbenih inštrumentov-tamburic. Koncert namenjen prvemu okroglemu jubileju, ki si ga je ogledalo veliko število ljubiteljev tovrstne glasbe, so popestrili člani kvarteta Štirje študenti in vokalistka Tjaša Lesjak. Ob tej priložnosti pa smo med drugim izvedeli, da Tamburaško društvo Apače, kljub svoji mladosti, in kljub "igranju za dušo in srce", dosega lepe uspehe na širšem radgonskem in pomurskem območju, kot tudi drugje. Kot pravi predsednica društva, ki tudi sama igra na tamburico, Petra Hamer, so se pred desetimi leti srečali enako misleči ljubitelji tega zanimivega inštrumenta in tako je v Apaški dolini nastala tamburaška skupina, katero je od začetka umetniško vodila Sabina Steyer Debeljak, v zadnjih štirih letih pa je umetniški vodja Jan Juršnik, ki je zraven že od leta 2009.

Njihovemu geslu: Bodi kul, igraj tamburico, sledijo številni ljubitelji tamburice v Apaški dolini, v tem času je v skupini igralo več kot 15 ljudi, trenutno jih je osem, od tega pet žensk in trije moški. Vmes je istočasno nastopalo tudi deset do dvanajst tamburašev. Tamburaška skupina Apače je sicer nastala povsem naključno, in sicer je pedagoginja Slavica Muhič na podstrešju apaške šole našla nekaj starih glasbenih inštrumentov, predvsem tamburic. Skupaj z glasbenico in še eno pedagoginjo Sabino Steyer sta našli mojstra na Goričkem, ki je tamburice popravil, koliko se je pač dalo. Nekaj strun in drugih reči ter tudi celih inštrumentov so morali kupiti. "In tako se je začelo, saj je Slavica Muhič povabila vse zainteresirane, da se zberemo na vajah. Prve vaje so se odvijale 16. avgusta 2007, zraven pa nas je bilo osem. Potrebno je bilo kar nekaj vaj, da smo konec leta lahko imeli tudi svoj prvi uradni nastop, ki se šteje za našo obletnico", nam je povedala predsednica TD Apače Petra Hamer, ki ni pozabila, da jim je pomagal tudi legenda Tamburaškega društva Peter Dajnko iz Črešnjevcev, pokojni Alojz Volf.

Izmed osmih začetnikov apaškega tamburaškega društva jih je še vedno zraven pet, ostali pa so novi. Ves ta čas TD Apače nastopa na različnih srečanjih tamburašev in mandolinistov, na radgonskem in pomurskem območju ter tudi širše po Prekmurju in Štajerski. Zraven so tudi na območnih in regijskih srečanjih ljudskih pevcev in godcev, ter seveda na različnih prireditvah in dogodkih, ki jih organizirajo različna društva ter zlasti njihova občina Apače, katera je, preko različnih razpisov, tudi osrednji vir potrebnih finančnih sredstev za delovanje, predvsem opremljanje in nakup inštrumentov.


Več v Kultura in izobraževanje