Umetnost na kamen in najstarejše pisave tudi v Benediktu

Ugledni strokovnjak za stare pisave v Evropi gostoval na severovzhodu Slovenije

Prlekija-on.net, torek, 12. december 2017 ob 13:23
Duško Aleksovski v kamnolomu Osek

Duško Aleksovski v kamnolomu Osek

Turistično društvo Atlantida iz Benedikta v Slovenskih goricah, je v domačem kraju gostilo mednarodno priznanega strokovnjaka za stare pisave in umetnost na kamnu univerzitetnega profesorja paleolingvista, dr. Duška Aleksovskega iz Kumanovega v Makedoniji. Dr. Duško Aleksovski je prvič obiskal severovzhodno Slovenijo in navdušile so ga tamkajšnje arheološke najdbe predvsem tiste iz mlajše kamene dobe ter iz bakrene, bronaste in železne dobe. Na mnogih so okraski in simboli, ki naše kraje uvrščajo v najstarejšo umetnostno in pisno kulturo na svetu. Zanimivi gost je obiskal tudi nekaj gomilnih grobišč (Trotkova, Benedikt), Pokrajinska muzeja v Mariboru in Murski Soboti. Strokovno je ocenil dva stara kamna iz Benedikta, ki sta izredno pomembna kulturna dediščina. Užival je v razgledu po Slovenskih goricah in Centralnih Alpah iz Maistrovega stolpa na Zavrhu.

"Podzemlje naših krajev pa je dr. Duško Aleksovski začutil v kamnolomu Osek pri Sv. Trojici v Slovenskih goricah. Našega gosta je sprejel tudi nekdanji veleposlanik v Makedoniji, Marjan Šiftar in mu razkazal vrt spominov in tovarištva na Petanjcih, ki ga je uredil na svojem posestvu njegov oče pomemben znanstvenik dr. Vanek Šiftar. Na večerjo je dr. Duška Aleksovskega z njegovimi spremljevalci povabil častni konzul Republike Makedonije, ugledni slovenski podjetnik Štefan Pavlinjek. Mag. Matej Dasko pa nas je vodil na megalit Hudičeve skale nad Kamnico, kjer nas je dr. Duško Aleksovski naučil fotografirati in risati stare risbe in vdolbine na kamnu. Priznani strokovnjak meni, da se na Kozjaku, Pohorju in okolici lahko najdejo najstarejši zapisi in simboli zapisani na ploščice iz skrilavca. Članom TD Atlantida je predlagal več zanimivih projektov in jih povabil, da naj naslednje leto predstavijo svoja odkritja o starih kamnih na mednarodnem kongresu o umetnosti in pisavah na kamen v Italiji", nam je povedal znani ljubiteljski zgodovinar iz Slovenskih goric, Janez Ferlinc.

Dr. Duško Aleksovski je predaval v Mariboru o najstarejši umetnosti in pisavah na kamen starih več kot 10.000 let iz Makedonije in Benedikta v Slovenskih goricah z naslovom Poreklo svetovne pismenosti, pisava na kamnu in vinčinska kultura, Salon uporabnih umetnosti. Sledilo je predavanje v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota, v okviru Dnevov dr. Vaneka Šiftarja z naslovom Staroslovanska pismenost pred glagolico in cirilico. Izredno redko in pozabljeno pisavo sv. Cirila, ki je obsegala čez 1000 znakov, je dr. Duško Aleksovski prvič prikazal v Sloveniji. Zadnji predavanji sta bili v Knjižnici Lenart z naslovom Cocev kamen (Makedonija) - megalitski observatorij in pisava na kamnu, in v Kulturnem domu Benedikt z naslovom Pisava in umetnost na kamnu ter pisava sv. Cirila.

Strokovnjak, dr. Duško Aleksovski je študiral filologijo in arheologijo na Univerzi Sv. Cirila in Metoda v Skopju v Makedoniji ter doktoriral leta 1980 iz filologije na Univerzi Franche Comte v Besanconu v Franciji s tezo Romain Rolland v Jugoslaviji. Na strokovnem izpopolnjevanju iz arheologije je bil v Švici, kjer je začel proučevati umetnost in pisave v kamnu. Dr. Aleksovski je znan po odkritju risb in zapisov najdenih na kamnih širom Makedonije, katerih poreklo sodi v obdobje več kot 10.000 let nazaj. Je ustanovitelj Makedonskega raziskovalnega središča za umetnost v kamnu ter soustanovitelj Svetovne akademije za umetnost v kamnu v Skopju. Raziskal je več kot 1126 lokacij v Makedoniji in dokumentiral več kot milijon vklesanih zapisov in risb. Z raziskavami umetnosti in pisav na kamen je utemeljil najstarejšo kulturno, zgodovinsko in lingvistično dediščino Republike Makedonije. Dr. Duško Aleksovski je avtor več knjig in nominiranec Univerze v Cambridgeu za uvrstitev med 2000 najpomembnejših oseb 20. stoletja.

Obisk in program predavanj dr. Duška Aleksovskega so sicer pripravili: Društvo Mavrica, gibanje za zdravo življenje Puconci, Zasebni zavod Pachamama center Kunova, Turistično društvo Atlantida Benedikt in Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija Petanjci.


Več v Kultura in izobraževanje