Želijo doseči zmanjšanje števila avtomobilov na cesti, ki jih poganja bencin ali dizel

Tudi Slovenija je sprejela strategijo, ki določa, da po letu 2030 več ne bo mogoče registrirati novih vozil, katere bo poganjal bencin ali dizel

Prlekija-on.net, petek, 15. december 2017 ob 10:217
Projekt DEMO-EC

Projekt DEMO-EC

Celotna Evropa je zajeta v sprejemanje strategij in politik, ki predvidevajo, da registracije novih vozil avtomobilov z notranjim izgorevanjem na bencin ali dizel ne bodo več dovoljena po določenih letih. Strategije in politike v ospredje postavljalo električna, hibridna vozila ter vozila na fosilna goriva. Prav tako je tudi Slovenija sprejela strategijo, ki določa, da po letu 2030 več ne bo mogoče registrirati novih vozil, katere bo poganjal bencin ali dizel.

Razvojna agencija Sinergija je del projekta DEMO-EC, ki se ukvarja prav s to temo ter želijo doseči zmanjšanje števila avtomobilov na cesti, ki jih poganja bencin ali dizel. Obenem pa stremijo k večji uporabi javnega transporta, so-uporabi avtomobila, kolesarjenju in hoji.

Kaj želi doseči projekt DEMO-EC?
V projektu DEMO-EC, katerega partnerji prihajajo iz 5 evropskih držav, želimo doseči zmanjšanje števila avtomobilov na cesti, ki jih poganja bencin ali dizel. Obenem pa stremimo k večji uporabi javnega transporta, so-uporabi avtomobila, kolesarjenju in hoji. Povečano uporabo trajnostnih mobilnostih sredstev želimo spodbuditi z vplivanjem na že razvite politike, z vključevanjem in izboljšanjem politik, ki jih razvijajo in pripravljajo mesta po Sloveniji, saj so le-te več kot pomembnejše in ključni faktor pri vzpostavljanju in izvajanju mobilnostih ukrepov v mestih.

Kaj se izvaja že od 1. januarja dalje?
V eno-letnem obdobju je slovenski partner Razvojna agencija Sinergija organiziral dva sestanka deležniške skupine ter dva diseminacijska dogodka, s katerimi širšo strokovno publiko seznanja z možnostmi trajnostne mobilnosti, kako jih vnašati v vsakdanjik ter po drugi strani prikazati lokalnim in državnim organom, kakšne so njihove možnosti glede vključevanja ukrepov trajnostne mobilnosti v svoje okolje.

Oktobra se je agencija udeležila projektnega sestanka skupaj še z dvema lokalnima deležnikoma v španskem mestu Zaragoza. Udeležencem sestanka so bila predstavljena 4 področja mobilnosti (transport, vključevanje, mobilnost in prebivalstvo), kako vključujejo vsakega od teh med ukrepe iz Celostne prometne strategije. Sestanek so zaključili s kolesarjenjem in ogledom po Zaragozi ter s predstavitvijo delovanja tramvajskega sistema, ki je bil v celoti na novo postavljen leta 2007.

Kdo projekt sofinancira in kdo so njegovi partnerji?
Projekt podpira program Interreg Evropa in se financira iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Vodilni partner je regionalna razvojna agencija Aufbauwerk Region Leipzig iz Nemčije. Partnerstvo predstavlja še pet partnerjev poleg Razvojne agencija Sinergija iz Slovenije so to še Mesto Leipzig iz Nemčije, Zveza občin, regij in pokrajin Aragón iz Španije, Občina Genova iz Italije, Mesto Liberec iz Češke in občina Milanowek iz Poljske.


Več v Gospodarstvo