Prevažal ilegalce in povzročil hujšo prometno nesrečo

V vozilu je bilo osem ilegalnih prebežnikov, državljanov Sirije, Iraka, Tunizije in Somalije. Eden, ki je bil v prtljažniku vozila, se je huje telesno poškodoval.

Prlekija-on.net, torek, 19. december 2017 ob 12:441
Razdejanje na avtocesti, foto: GB Maribor

Razdejanje na avtocesti, foto: GB Maribor

V ponedeljek, 18. decembra, ob 8.04 je na pomurski avtocesti med izvozom Lenart in pokritim vkopom Močna v občini Lenart osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Poškodovali sta se dve osebi. Reševalci NMP Lenart so oskrbeli poškodovani osebi in v UKC Maribor prepeljali eno osebo, drugo pa helikopter LPE v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor.

Na kraj prometne nesreče so bili napoteni gasilci GB Maribor, ki so zavarovali kraj nesreče, pomagali reševalcem pri oskrbi poškodovanih, zavarovali območje pristanka helikopterja in na vozilu odklopili akumulator.

Na znake policije se ni odzival
Iz PU Maribor so sporočili, da je okoli 8. ure 25-letni državljan Srbije, vozil osebni avtomobil avstrijskih registrskih oznak,  po avtocesti A5, iz smeri Lendave proti Mariboru. Izven naselja Lormanje je pred njegovo vozilo, s civilnim policijskim vozilom, zapeljala patrulja policistov Policijske postaje za izravnalne ukrepe (PPIU) Maribor. Policisti so ga s prižganimi modrimi lučmi na zadnji strani vozila in s svetlobno tablo z napisom "VOZITE ZA MENOJ POLICIJA", v slovenskem in angleškem jeziku, pričeli ustavljati.

Voznik se po tej odredbi, izpisani na svetlobni tabli policijskega vozila, ni ravnal, ampak je zapeljal na levi prometni pas, prehitel policijsko vozilo in z vožnjo nadaljeval v smeri Maribora. Vozilu sta s službenim vozilom sledila tudi policista PPIU Maribor in ga pričela ustavljati z modrimi lučmi na vozilu in z zvočnimi znaki - sireno.

Trčil v ograjo in povzročil zastoj
Izven naselja Zamarkova je opisani voznik dohitel voznika osebnega avtomobila, MS registrskih oznak. Z vozilom je zapeljal z desnega na levi prometni pas, pri tem pa hitrosti vožnje vozila ni prilagodil stanju vozišča, ki je bilo v tem času mokro, in ni vozil s takšno hitrostjo, da bi vozilo lahko stalno obvladoval, zaradi česar je z vozilom zapeljal v levo, izven smernega vozišča in s sprednjim levim delom vozila trčil v zaščitno ograjo, ki ločuje smerni vozišči avtoceste.

Po trčenju je vozilo zavrtelo v desno in je še z zadnjim desnim delom oplazilo zaščitno ograjo, ki ločuje smerni vozišči. Zatem je vozilo odbilo proti desnemu robu vozišča, čez celotno smerno vozišče in ga pri tem na kolesih še enkrat zavrtelo v desno, tako da je z zadnjim delom trčilo v zaščitno ograjo ob desnem robu smernega vozišča avtoceste. Od tam je vozilo odbilo v levo, da je drselo čez celotno smerno vozišče, nakar je s prednjim delom trčilo v zaščitno ograjo, ki ločuje smerni vozišči in obstalo na levem prometnem pasu desnega smernega vozišča.

Deli, ki so pri trčenjih vozila v zaščitno ograjo odpadli iz osebnega avtomobila, so prileteli v omenjeni osebni avtomobil MS registrskih oznak in ga poškodovali, in še v drugo vozilo, MB registrskih oznak, ki sta vozila v isti smeri.

Po trčenju voznik pobegnil
Po trčenju je voznik izstopil iz vozila, preskočil varovalno ograjo, stekel čez nasprotno smerno vozišče, preplezal žično varovalno ograjo avtoceste in s kraja prometne nesreče peš pobegnil v smeri Zamarkove. Ob 9.21 so ga v Zgornjem Partinju izsledili in prijeli policisti Policijske postaje vodnikov službenih psov in konjenikov Maribor.

Iz vozila je zraven voznika izstopilo še šest oseb, ki so prav tako pričele bežati s kraja prometne nesreče. Vseh šest sta policista PPIU Maribor v bližini prijela. Nato sta ugotovila, da sta v prtljažnem delu poškodovanega vozila še dve osebi. En od njiju je v prometni nesreči utrpel hude, drugi pa lahke telesne poškodbe. Vseh osem je bilo ilegalnih prebežnikov in so državljani Sirije, Iraka, Tunizije in Somalije.

Hudo telesno poškodovanega je v UKC Maribor prepeljal helikopter HNMP. Zaradi pristanka je bila avtocesta nekaj časa popolnoma zaprta.

Policisti še vedno zbirajo obvestila in preiskujejo sume storitev večih kaznivih dejanj.


Več v Črna kronika