Prevečkrat se enotnost izrablja le kot izraz

Ob Dnevu samostojnosti in enotnosti v Radencih

Filip Matko Ficko, torek, 26. december 2017 ob 23:011
Slavnostni govornik Matjaž Nemec, predsednik DZ RS

Slavnostni govornik Matjaž Nemec, predsednik DZ RS

V Kongresni dvorani hotela Radin Zdravilišča Radenci je bila v torek, 26. decembra zvečer, občinska slovesnost Občine Radenci ob državnem prazniku Dnevu samostojnosti in enotnosti. Slavnostni govornik je bil Matjaž Nemec, podpredsednik Državnega zbora Republike Slovenije, slovenski politik in poslanec, kulturni program pa je izvedla skupina Jazzva iz Ljubljane.

Po prihodu in pozdravu praporščakov Zveze veteranov vojne za Slovenijo 1991 (Pomurje, Gornja Radgona, Lendava, Ljutomer in Murska Sobota), Veteranov policije Sever za Pomurje, Zveze slovenskih častnikov - Regijskega združenja za Pomurje in Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja - Krajevne organizacije Radenci, ki jih je napovedal povezovalec programa Dejan Raj, je imel slavnostni nagovor Matjaž Nemec, podpredsednik Državnega zbora Republike Slovenije. V svojem nagovoru je slavnostni govornik posebej izpostavil pomen samostojnosti in enotnosti: »... ker se moramo ob kompleksnih izzivih, ki nam jih postavlja ta čas, spomniti na bistvo, na tisto, kar nas je neslo skozi vse prepreke. In ime današnjega praznika, dneva samostojnosti in enotnosti razkriva to. Samostojnost. Če kaj, nam prav samostojnost daje možnost - biti gospodar na svoji zemlji. Sprejemati odločitve v prid naši državi. In pa enotnost. Toliko je besed o enotnosti dandanes, pa se še vedno zdi, da je ta na preizkušnji ravno takrat, ko bi jo potrebovali največ. Prav politiki si zaslužijo, si zaslužimo to lekcijo. Sam enotnost vidim kot zmožnost sprejemanja pravih in dobrih odločitev tudi in ravno takrat, ko so naša stališča različna. Namreč prevečkrat se danes to enotnost izrablja kot izraz, da različnost stališč pomeni neenotnost. Ravno nasprotno, zmožnost sprejemanja drugačnosti in različnosti, a navkljub temu stremeti k istim, skupnim ciljem, je zame največje priznanje zrelosti države ter tudi politike... Zato je še kako pomembno, da vemo kaj hočemo, predvsem pa, da vemo, da smo na tej poti skupaj. Še enkrat poudarjam, v zavedanju pravega pomena enotnosti in samostojnosti. Spoštovani! Kot predstavnik mlade generacije, ki je kot otrok spremljala ves proces osamosvojitve Slovenije, se še danes spominjam občutkov velikega pričakovanja, ki je velo med ljudmi tiste dni. Ter zaupanja. Takrat nismo iskali razlik, nismo jih niti opazili, bili smo eno, bili smo narod, ki je verjel, hotel in želel. In dosegel nepredstavljivo. Verjamem, da smo tudi danes sposobni obuditi to zaupanje. In skupaj bomo dosegli še veliko. V to sem prepričan. Dovolite mi, da vam zaželim prijetne praznične dni, predvsem pa uspešno, srečno in zdravo 2018.«

Bogat pevski program je izvedla glasbena skupina Jazzva iz Ljubljane, ki jo sestavljajo pevke in pevci: Maša Simčič, Jasna Žitnik, Anja Hrastovšek, Jon Leskovec, Klemen Dovjak, Andrej Predih in Tadej Pasar ter tonski mojster Jure Matoz. Občinstvo jih je nagradilo z bučnim aplavzom.

Ob zaključku tokratne slovesnosti ob državnem prazniku Dneva samostojnosti in enotnosti je vse pozdravil še župan Občine Radenci, Janez Rihtarič, ki je izrekel tudi priložnostna voščila.


Več v Kultura in izobraževanje