Fraktali iz vsakdanjega življenja

Na ogled je zanimiva fotografska razstava Leopolda Ivaneka

Prlekija-on.net, torek, 26. december 2017 ob 23:23
Leopold Ivanek

Leopold Ivanek

V Mladinskem centru Gornja Radgona so tik pred božično-novoletnim praznovanjem, odprli zanimivo fotografsko razstavo domačina iz Gornje Radgone, Leopolda Ivaneka. Foto razstavo, z naslovom "Fraktali", je v sodelovanju z MC Gornja Radgona, pripravilo Društvo za dvig kakovosti življenja Tenzin Gornja Radgona.

Kot nam je povedal avtor razstave Leopold Ivanek, same razstavljene fotografije nimajo nobene posebne tematike, temveč so njegovi izdelki iz vsakdanjega življenja. "To so moji praktični utrinki iz vsakdanjega življenja, kjer zasledimo tako detelja, kot ribo ali metulja, pa naravo ipd." pove Ivanek, ki ga v letu 2018 čaka kar nekaj dela. Pripravlja namreč štiri razstave izmed katerih bo največja tista, ki jo bodo odprli 21. junija v Centru slovenske fotografije v Negovskem gradu. Tema omenjene razstave je: voda, zrak, ogenj, zemlja.

Fraktali so sicer matematični objekti z neskončno mnogo podrobnostmi, ki jih opazimo tudi, če jih povečamo poljubno mnogokrat. Poleg tega so samopodobni; to pomeni, da v njihovi notranjosti najdemo njihove kopije. Fraktali so na prvi pogled kompleksne oblike, a imajo v osnovi enostaven postopek. Fraktal nastane tako, da začnemo, pri osnovni enoti fraktala, ki jo širimo, da nastanejo strukture, kot so spirale polževe hišice in podobno. Fraktali so podobni kot hologram, ki nam omogoča, da v vsakem posameznem delu lahko dobimo informacijo za rekonstrukcijo celote. Primer fraktala je prikazan na razstavljenih fotografijah Leopolda Ivaneka, ki je diplomiral na Fakulteti za informatiko. Njegovi fraktali že na prvi pogled zgledajo kompleksni, a so hkrati lepi in zanimivi.

Zato se jih izplača pogledati, saj so na ogled v Mladinskem centru Gornja Radgona vse do konca januarja 2018. Zraven je tudi klasični berač, ki skuša nekaj zbrati za skromno preživetje, a mu to med mladimi, ki tudi životarijo, nikakor ne uspeva...


Več v Kultura in izobraževanje