Grozljive poškodbe mladoletnika zaradi pirotehnike

Tako je tudi letos v tem prazničnem času, kljub številnim opozorilom že skozi cel december, prišlo do hujših poškodb

Prlekija-on.net, sreda, 27. december 2017 ob 16:383
Mladoletnik je utrpel hude poškodbe roke

Mladoletnik je utrpel hude poškodbe roke

Policisti PU Maribor so v ponedeljek bili obveščeni o mladoletniku, ki se je v Mariboru huje poškodoval zaradi uporabe pirotehničnih sredstev. Okoliščine dogodka še preiskujejo. Tako je tudi letos v tem prazničnem času, kljub številnim opozorilom že skozi cel december, prišlo do hujših poškodb pri mladoletni osebi.

Zato policija tiste, ki se pirotehničnim sredstvom preprosto ne morejo odreči, ponovno poziva k uvidevni, predvsem pa pravilni rabi pirotehnike. Nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehničnih izdelkov namreč lahko povzroči hude in trajne telesne poškodbe, vznemirja živali, onesnažuje okolje ter povzroča materialno škodo.

Ne pozabite:
  • Prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorij F2 in F3, katerih glavni učinek je pok (gre predvsem za petarde različnih oblik in moči), je prepovedana.
  • Lastna izdelava pirotehničnih sredstev in predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanega učinka je prepovedana! Prav tako sta prepovedani uporaba izdelkov v drugih predmetih in preprodaja. Prepovedana pa je tudi posest takšnih pirotehničnih izdelkov.
  • Pirotehnične izdelke kategorij F1 in F2 lahko uporabljajo mladoletniki, stari do 14. oziroma do 16. leta starosti, vendar le pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.
Večino kršitev v zvezi z nedovoljeno uporabo pirotehničnih izdelkov zakrivijo mladoletniki
Policisti PU Maribor so lani, oz. od konca novembra 2016 pa do 10. januarja 2017, obravnavali 30 (v letu pred tem 5) kršitev v zvezi z nedovoljeno uporabo pirotehničnih izdelkov. V večini primerov je šlo za mladoletnike (21), od tega 8 otrok. Zoper mladoletnike je bil zaradi kršitve določb Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih (48. člen) podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče. Zaradi nepravilne rabe pirotehničnih sredstev lani k sreči nobena oseba ni bila telesno poškodovana (v enakem obdobju pred tem 2). V 4 primerih (1) je bila zaradi uporabe pirotehničnih izdelkov povzročena materialna škoda. Pri opravljanju operativnih nalog so policisti v tem obdobju zasegli skupno 3.248 (124) pirotehničnih izdelkov.

Več informacij o prodaji in uporabi pirotehničnih sredstev.


Več v Črna kronika