Odpoklicali »Prleški sir« iz prometa

Odpoklican je tudi »Weekend sir« in »Slovenka«, razlog za sprejeti ukrep pa je ugotovljena prisotnost alergena jajčnih beljakovin, ki na končnem živilu niso deklarirane

Prlekija-on.net, petek, 29. december 2017 ob 21:312
Prleški sir

Prleški sir

V Pomurskih mlekarnah se zavedajo pomena označevanja snovi, ki povzročajo alergene ali preobčutljivosti ter s tem povezanega informiranja potrošnikov. Ker so v topljenih sirih Pomurskih mlekarn, in sicer: Weekend sir, Prleški sir in Slovenka (200 g) prisotne jajčne beljakovine, a to ni bilo zavedeno na etiketi, bodo poskrbeli, da bo to odslej jasno označeno.

Deklaracije omenjenih topljenih sirov, ki se že nahajajo na trgovskih policah, bodo nemudoma dodatno opremili s to informacijo. Medtem ko so označbe izdelkov, ki jih v Pomurskih mlekarnah še odpremljajo iz skladišč, že ustrezno označene.

O izvajanju odpoklica topljenega sira iz prometa so obvestili tudi Upravo RS za varno hrano veterinarstvo in varstvo rastlin. Razlog za sprejeti ukrep je ugotovljena prisotnost alergena jajčnih beljakovin, ki na končnem živilu niso deklarirane. Živilo ne predstavlja tveganja za neobčutljivo populacijo potrošnikov, pri potrošnikih občutljivih na jajčne beljakovine pa lahko pride do alergijske reakcije. Zaradi navedenega proizvajalec umika vse lote iz prometa z namenom dodatnega označevanja manjkajoče informacije. Po dodatni označitvi prisotnega alergena jajčnih beljakovin, se živila lahko dalje tržijo.

Neustrezno označena živila so:
  • topljeni sir »Weekend sir«, neto teže 2kg,
  • topljeni sir »Prleški sir«, neto teže 240g in 1kg.
  • topljeni sir »Slovenka«, 200g (trikotniki).
Rok uporabe/lot: vsi loti v prometu

Potrošnikom, občutljivim na jajčne beljakovine svetujejo, da živila ne zaužijejo temveč ga zavržejo oz. vrnejo na mesto nakupa. Za vse ostale potrošnike živilo ne predstavlja tveganja.


Več v Kultura in izobraževanje