Igrajo in prepevajo za praznične dni

Prednovoletni koncert v Kongresni dvorani v Radencih

Filip Matko Ficko, sobota, 30. december 2017 ob 09:23
Prednovoletni koncert v Radencih

Prednovoletni koncert v Radencih

»Ljubezen do petja je nam Slovencem položena v zibelko. Pevci so vrelci narodovega bogastva, slovenska pesem pa je vrednota, ki jo moramo negovati. S petjem bogatimo sebe in druge,« smo lahko prebrali na programskem listu Kulturnega društva Pevska skupina »Vrelec« Radenci in njene sekcije Vokalni kvintet »Klopotec« Kapela, ko so pripravili skupni koncert 29. decembra popoldne ob 17. uri v Kongresni dvorani hotela Radin Zdravilišča Radenci, pridružil pa se jim je še Tamburaški orkester Kulturnega društva »Ivan Kaučič« iz Ljutomera.

Številne nastope pred tem sta v predprazničnih in prazničnih dneh v Občini Radenci skupaj opravila Kulturno društvo Pevska skupina »Vrelec« Radenci in njihova sekcija vokalni kvintet »Klopotec« Kapela. Pod naslovom »Božič se bliža« sta pripravila koncert adventnih in božičnih pesmi v cerkvi sv. Marije Magdalene na Kapeli v soboto, 23. decembra ob 17.uri. Skupaj so pevke in pevci seveda zapeli tudi pri polnočnici. V torek, 26. decembra dopoldne, sta obogatila praznični dan stanovalkam in stanovalcem v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci. Skupni koncert pa sta obe pevski skupini opravili še 29. decembra ob 17. uri v Kongresni dvorani hotela Radin Zdravilišča Radenci. Vse zbrane, nastopajoče in občinstvo, je v imenu Zdravilišča Radenci pozdravila Janja Kisilak (v slovenskem in nemškem jeziku). Pod naslovom »Prepevamo za praznične dni« je nastop dveh pevskih skupin obogatil še Tamburaški orkester Kulturnega društva »Ivan Kaučič« iz Ljutomera.

Slednjega že štiri leta, od ustanovitve dalje, vodi po strokovni plati Simona Pirc Katalinič, igrajo pa: Mojca Felbar, Zoran Felbar, Alja Halec, Anita Kumer, Martina Kuzma, Irena Marinič, Zdravko Patty, Mira Rebernik Žižek, Marjan Rozmarič, Sara Šalamun in Biserka Škrinjar. Z orkestrom je kot solistka pela Ingrid Müller Horvatič, pri eni skladbi pa sta nastopila Klara in Dan Katalinič, hčer in sin dirigentke. S flavto in klarinetom sta nastop orkestra popestrili Miša Marinič in Manca Rozmarič.

Pevke in pevci Pevske skupine »Vrelec« Radenci (Peter Belec, Anton Divjak, Anica Klemenčič, Lojzka Kovačič, Dragica Križanič, Albin Marinič, Vlasta Marič, Radmila Radojević, Ivica Stolnik, Anica Šoštarič in Ivan Šoštarič) delujejo že 18 let in imajo za seboj okrog 190 nastopov. V njihovi zakladnici je že blizu 80 pesmi, ki so se ohranjale brez notnih zapisov ter prehajale od starih staršev in staršev na mlajše rodove, se prepevale ob različnih veselih, včasih pa tudi žalostnih dogodkih. Pred leti so posneli tudi zgoščenko z naslovom »Po naših stezicah«.

Pevci Vokalnega kvinteta »Klopotec« Kapela (Anton Divjak, Andrej Marinič, Albin Marinič, Jože Tkalec in Avgust Šantavec) delujejo kot sekcija KD PS »Vrelec« Radenci in skupaj pojo že štiri leta. Za seboj imajo že preko 60 nastopov v domači Občin Radenci in izven nje. Pred letom dni so posneli zgoščenko z naslovom »Jaz pa v gorico grem«. Pevce ne druži le veselje do petja, marveč tudi medsebojno prijateljstvo. Strokovni vodja kvinteta je Anton Divjak.

Njih petje, ne samo kvinteta, pač pa tudi združeni glasovi pevske skupine Vrelec in Klopotca ter zveneče igranje tamburic tamburaškega orkestra, je bilo pravo veselje za ušesa in duše, da se z domačo pesmijo ob koncu leta 2017 primerno poslovimo vsi skupaj ter smelo »zakorakamo« v prihajajoče leto 2018 ! Dirigentki Simoni Pirc Katalinič ter povezovalki programa, Miheli Stolnik Ketiš, je bilo izročeno cvetje.


Več v Kultura in izobraževanje