Pisana druščina fazanov na domačiji pri Puckovih v Lipi

Fazani se zatekajo k domačijam, kjer si iščejo hrano za preživetje

Jože Žerdin, sobota, 30. december 2017 ob 17:021
Fazani

Fazani

V občini Beltinci deluje Gojitveno lovišče s posebnim namenom Fazan Beltinci, ki ima med drugim vzrejališče fazanov, poljskih zajcev in rac mlakaric. Njihove lovne površine namreč obsegajo 14.005 ha. Skozi celo leto divje živali – jerebice odlagajo jajca iz katerih se potem izležejo mlade jerebice. V jesenskem času Gojitveno lovišče Fazan Beltinci pripravlja lov na malo divjad, pri čemer se poleg domačih lovcev, lova udeležujejo tudi lovci iz sosednjih držav Evrope, ki so nad lovom v Sloveniji nadvse zadovoljni in tako prispevajo znaten delež sredstev, da potem lahko spet gojitveno lovišče deluje naprej.

Ker pa je pred vrati zima (morda bi prinesla tudi kaj snega), se veliko divjadi, ki se še giblje in zadržuje na poljih, travnikih in gozdovih, med njimi so največkrat fazani in jerebice, ki se zatekajo k domačijam, kjer si iščejo hrano za preživetje. Tudi zaposleni v Gojitvenem lovišču Fazan Beltinci v zimskem času hranijo svoje divje živali, saj imajo na različnih koncih lovišča krmišča, kjer jim nasipajo zrnje in sicer koruzo in pšenico…

Posnetek pisane druščine fazanov smo dan pred starim letom ujeli v objektiv fotoaparata, ko so si prišli iskat hrano na domačijo pri Puckovih v Lipi. Tudi ostali domačini, kamor pridejo fazani na dvorišča, jim domačini dajo kaj za »pod zob«. Sicer pa so se te divje živali že tako udomačile, da niso plašne, ampak se kar mirno sprehajajo po kmečkih dvoriščih. Upati je, da zima ne bo dolga in premrzla z veliko količino snega, da bi divje živali ostale brez hrane, zato poleg lovcev in zaposlenih v Gojitvenem lovišču Fazan Beltinci, še poskrbijo občani beltinske občine, ki rade volje nasitijo fazane, jerebice in drugo malo divjad.


Več v Narava