Naslova Pomurka in Pomurec 2017 pripadla Niki Zorjan ter Dušanu in Damjanu Rajhu

Poslušalci so oddali več kot 7.500 glasov, glasovanje pa je potekalo že 27. leto

Prlekija-on.net, ponedeljek, 1. januar 2018 ob 17:161
Damjan Rajh, Nika Zorjan in Dušan Rajh

Damjan Rajh, Nika Zorjan in Dušan Rajh

Radio Murski val je že 27. leto izbiral in izbral Pomurko in Pomurca leta. S pomočjo poslušalcev je postala Pomurka leta 2017 pevka Nika Zorjan s Petanjcev, ki je ena najobetavnejših mladih vokalistk v Sloveniji. V finalu letošnje Eme se je predstavila s skladbo Fse v prekmurskem narečju ter nastopila v vrsti radijskih in televizijskih glasbenih oddaj. S svojim petjem v narečju promovira domačo regijo in skrbi za ohranjanje prekmurskega jezika tudi v sodobni zabavni glasbi.

Pomurca leta 2017 sta brata Dušan in Damjan Rajh iz Ljutomera. Oba uspešno nadaljujeta delo v družinskem podjetju Avto Rajh in sta letošnja prejemnika priznanja Obrtnik leta po izboru Obrtno podjetniške zbornice Ljutomer. Podjetje danes zastopa avtomobilski znamki Ford in Citroen ter zaposluje 30 ljudi.

V letošnjem izboru Pomurke in Pomurca leta so poslušalci Radia Murski val, ki je najbolj poslušana regionalna radijska postaja v Sloveniji, izbirali med 20 kandidatkami in kandidati. Finalno glasovanje se je začelo v začetku decembra, poslušalci so svoje glasove oddali s pomočjo mobilnih telefonov, glasovnic na spletni strani www.murskival.si ali glasovali v radijskem programu v živo. Skupaj so oddali 7.518 glasov. Na tretje mesto sta se uvrstila Nina Stegmüller, prostovoljka s Spodnjega Kamenščaka pri Ljutomeru, ki je bila pred leti izbrana za mladinsko naj voditeljico ter je aktivna v ljutomerski enoti pomurskega večgeneracijskega centra, in Peter Andrejčak, evangeličanski duhovnik na Hodošu, predsednik Evangeličanske humanitarne organizacije – Podpornica, v kateri so letos zaznamovali jubilejno 20-letno delovanje.

Drugouvrščena sta Jožica Celec iz Ratkovcev, ki s svojo medičarsko obrtjo skrbno varuje družinsko dediščino, vsa leta delovanja pa je aktivna v Območni obrtno podjetniški zbornici Murska Sobota in sekciji za domačo in umetnostno obrt pri Obrtni zbornici Slovenije, in Boris Markoja, šahist iz Turnišča, ki je postal mednarodni šahovski mojster, z uspehom in ostalimi odmevnimi dosežki pa predstavlja vzor za mlade in pomembno prispeva k popularizaciji šaha pri nas.

Naslova Pomurka in Pomurec leta 2017 so na Murskem valu razglasili na Silvestrovo v oddaji Nedeljska kuhinja, slavnostna podelitev pa bo februarja na tradicionalni prireditvi.


Več v Kultura in izobraževanje