Otvoritev Udarnika v sproščenem in čustvenem vzdušju

Zavod Udarnik, ponedeljek, 31. maj 2010 ob 17:22
Kino Udarnik

Kino Udarnik

Dvorana Udarnik se je v ponedeljek zvečer po dolgoletnem spancu končno spet prebudila. Že prvi dan enotedenskega predstavitvenega programa novega Udarnika je bilo še kako živahno in pestro, tekle pa so tudi solze sreče. Dvorano je obiskalo okrog sto ljudi, med njimi pa je bila tudi prav posebna gostja Marija Sajko. Legendarna prodajalka kart se je po petih letih vrnila v Udarnik, vse navdušila s svojo prijaznostjo in optimizmom, tudi sama pa je bila ganjena do solz in navdušena nad »mlado udarniško ekipo«. Zanimivo dogajanje, nostalgija in veselje ob končnem odprtju so pričarali lep večer v sproščenem in čustvenem vzdušju.

»Nisem si mislila, da bom spet trgala karte v tej dvorani. Zelo sem vesela, da se ljudje znova vračajo v Udarnik. Zdaj je na vrsti mlada generacija, ki je danes že dokazala, česar je sposobna,« je povedala Sajkova, ki je z rednimi obiskovalci Udarnika vedno gojila poseben odnos in tudi včeraj z marsikom obujala spomine na pretekla filmska doživetja v Udarniku. Ob tem je potočila tudi kakšno solzo sreče, ganjenosti pa predvsem ni mogla skrivati, ko jo je občinstvo za njen dolgoletni trud, ki še danes ne pojenja, nagradilo z bučnim aplavzom.

Kakšnih sto obiskovalcev si je najprej ogledalo odmevni, s šestdesetimi nagradami nagrajeni dokumentarni film Skriti zaliv, ki bo na sporedu še do jutri. Zgodba je skorajda vsakogar ganila in šokirala, nekateri pa so si celo zatiskali oči. Nato so lahko prisluhnili zanimivemu predavanju o teoriji pravic živali Garyja Francioneja, ki velja za najbolj vznemirljivo inovacijo v moderni animalistični etiki. Za sprostitev po resnih temah so se gledalci ob vinu in prigrizkih ter dobri družbi lahko podali na glasbeno vizualno potovanje v Glasbene globine ob zvokih ambientalne in chill-out elektronske glasbe.

Po uspešno izvedenem prvem večeru v Udarniku ni počitka. Včeraj je bil na sporedu pester večer v znamenju dneva mladosti, v okviru katerega so si obiskovalci lahko v sklopu abonmaja (Pol)preteklost-prihodnost ogledali legendarni slovenski film Outsider in po projekciji zaplesali ob glasbi DJ Kozmonavta. Film Skriti zaliv in omenjeni abonma bosta na sporedu tudi danes, ko bo ob 18. uri predvajana romunska tranzicijska komedija Smo imeli revolucijo ali ne? in ob 20. uri Skriti zaliv, in jutri, ko bo ob 18. uri na sporedu film mariborskega režiserja Bojana Laboviča Umrli gigant, ki govori zgodbo o propadu legendarne mariborske tovarne TAM, in ob 21. uri še zadnjič Skriti zaliv. Danes ne zamudite tudi elektronske glasbene oddaje House Culture, ki bo v živo predvajana tudi na internetu.



Več v Glasba in film