»Plavi Jadran« v Apaški dolini

Damir Juric se je iz Zadra preselil na obrobje Pomurja in odprl restavracijo s samimi dalmatinsko-mediteranskimi dobrotami Carmel Ranch & Dalmatinska hiša

Prlekija-on.net, sreda, 3. januar 2018 ob 18:499
Carmel Ranch/Dalmatinska hiša - Damir Juric in Patricija Konrad

Carmel Ranch/Dalmatinska hiša - Damir Juric in Patricija Konrad

Čeprav posluje že od 13. julija 2017, marsikdo z območja Gornje Radgone, gotovo (še) ne ve, da lahko v Apaški kotlini, natančneje v Stogovcih, zaužije okuse Jadranskega morja in sploh Mediterana. Ugledni gostinec Damir Juric, ki je vrsto let nabiral izkušnje v hrvaškem Zadru ter v ZDA, je v poldrugem letu v ureditev in odprtje gostinskega objekta dober streljaj od reke Mure in sosednje Avstrije ter znanih ribnikov v Zgornjem Konjišču, porabil veliko denarja in energije. Sprva zadeve ni obešal na velike zvonove, a se vseeno zaveda, da ljudi mora obvestiti o novi pridobitvi za turizem Apaške doline in širšega območja Pomurja in Štajerske. Njegov lokal "Carmel Ranch & Dalmatinska hiša", ki ga je odprl s partnerko, domačinko Patricijo, stoji v vasi Stogovci, le nekaj sto metrov od regionalne ceste Gornja Radgona – Šentilj, nekako tam, kjer se obmurska ravnica začne počasi vzpenjati proti hribčkom Slovenskih goric.

Vse skupaj se je sicer začelo poleti 2015, ko je mlada pedagoginja Patricija Konrad iz Stogovcev šla na počitnice v Zadar, kjer je v enem izmed večjih gostinskih lokalov spoznala šefa Damirja. Šla je na kavo, in beseda je dala besedo, hitro je preskočila iskrica in rodila se je "Mursko – morska ljubezen". Kmalu zatem je Damir obiskal svojo novo prijateljico v njeni Apaški dolini, kjer se je njen oče Jožef Konrad med drugim ukvarjal z ribogojstvom. Poleg treh ribnikov za gojenje kalifornijske postrvi, je stala tudi starejša hiša v kateri sta Patricija in Damir hitro videla svojo skupno prihodnost. "Nekaj časa smo se pogovarjali kaj bi lahko naredili na tem posestvu, ki je na zelo lepem in mirnem kraju. Odločitev je padla, da bi staro hišo uredili v restavracijo, kakršne na tem območju ni. Kar 19 mesecev je trajalo, da smo najprej pridobili ustrezna dovoljenja in vso drugo dokumentacijo, nato pa staro hišo generalno sanirali in preuredili, kot smo si zamislili. Potrebno je bilo zgraditi še marsikaj drugega in 13. julija 2017 smo lokal lahko odprli", nam je razlagala Patricija Konrad, ki se je tako nepričakovano podala v gostinsko-turistične vode.

Njen partner Damir nam je razložil, da se je podobno kot v Patricijo, hitro zaljubil tudi v njeno domačijo, staro hiško s potočkom, ribniki in drugim. Prepričan je, da imajo tukaj veliko idej in tudi možnosti za razvoj turizma na tem lepem območju, jasno pa mu je tudi, da se čez noč v njegovi branži ne da obogatiti. Že lani poleti je bilo poslovanje kar dobro, proti koncu leta pa se je obisk gostov tako iz Slovenije, kot iz sosednjih Avstrije in Hrvaške nekoliko znižal. "Verjamem, da se bo pomladi spet stanje izboljšalo in da bodo gostje spet polnili našo dolino ob potočku nad katerim je naša terasa z mizami in stoli. V bližini so ribniki in travniki, kjer bi lahko stal enkraten bazen za kopanje, tako da domačini, zlasti otroci ne bi morali poleti na kopanje čez mejo v Avstrijo, ali pa še kam dlje. V okviru našega lokala je tudi poletna kuhinja, z velikim žarom za mesne in ribje jedi, za jedi pod peko. Že smo zazidali tudi nov objekt, ki bo dobil svojo funkcijo, ne le za gostinstvo temveč tudi za prenočitve, kar na tem območju primanjkuje. Torej, naš cilj je predvsem, da bi ta naša majhna restavracija pomagala domačinom, da jim ne bo potrebno potovati v Maribor, Ljubljano ali Zagreb, kjer bi pojedli nekaj dobrega z modrega Jadrana, kamor mnogi tukajšnji ljudje radi hodijo na dopust" pravi Damir Juric, ki dodaja, da so že doslej vložili veliko finančnih sredstev, predvsem pa osebnega dela, v veliko pomoč pa jima je bil tudi Patricijin oče Jožef, s katerim sta največ sama naredila.

Skratka, Carmel Ranch/Dalmatinska hiša je dejansko zanimiva in kakovostna, nova kulinarična destinacija v občini Apače, katero se izplača obiskati. "Naše življenje sta hrana in gastronomija, to je enostavno način našega vsakodnevnega življenja. Povezujejo nas različne kulture; mednarodne izkušnje v gostinstvu in turizmu ter več kot 30-letno uspešno poklicno delovanje na področju hospitality managementa v različnih delih sveta. Lepote hrvaške Dalmacije, ameriške izkušnje našega glavnega kuharja in voditelja rancha, izbrane in sveže sestavine iz juga Dalmacije, sveža kalifornijska postrv iz našega ribnika, nam omogoča ustvariti zanimiv jedilnik, ki bo razveselil naše goste. Za pripravo jedi uporabljamo dva velika žara na drva, ki sodita med največje v celotni Sloveniji. Na njih z ljubeznijo pripravljamo specialitete za naše drage goste. Iz dneva v dan pazljivo izbiramo, pripravljamo in serviramo jedi iz najkakovostnejših sestavin, katere nudimo našim gostom po zelo ugodni ceni. Naš ambient je sproščen, enostaven, naraven in stilsko privlačen. Smo prijetna 'taverna' v kateri se prepleta dalmatinska kultura in kuhinja, slovenska domačnost in enostavnost, ameriški vpliv velikih mest na ponudbo coctailov in staekov ter italijanski temperament, ljubezen do življenja, vina in hrane", pravi Patricija, čisto ta glavni Damir pa dodaja, da bi z veseljem zaposlil nekaj mladih fantov in deklet, ki bi se želeli naučiti kuhati in streči v Dalmatinski hiši. On jim bo nudil lepo stimulacijo, sam pa bi imel več možnosti za organizacijo delovanja in nabavo najboljših sestavin za lokal, po katere mora pogosto tudi v Dalmacijo, večinoma pa v Zagreb, kjer dobi sveže morske ribe in druge sadeže.

Damir nam tudi pove, da v Dalmatinski hiši ne ponujajo malic za štiri, pet evrov, ker to ponujajo številni drugi gostinci v Apaški dolini, sam pa ponuja jedi iz teletine, biftekov, hobotnic, morskih rib, kalifornijske postrvi, norveškega lososa, pršutov, sirov, inčunov, tartufov, tune, race, jagnjetine..., kar pomeni, da je tudi cena temu ustrezna, a kljub temu se skuša prilagoditi vsem željam. Zato je vesel vsakega klica, kjer se lahko vse dogovorijo in uskladijo. "Predvsem želimo vsem našim gostom ponuditi dobro kvaliteto oz. za njihov denar največ kar lahko. Torej gost mora biti zadovoljen. Nekoliko sem presenečen, da imamo goste iz številnih oddaljenih krajev (Gradca, Lipnica, Cmureka, Radgone, Gornje Radgone, Maribora, Ljubljane, Zagreba. Čakovca...), domačini iz Apaške doline pa se nas nekako izogibajo, čeprav si prav njih najbolj želimo. Nekdo je pač razširil govorice, da smo predragi in nekateri sploh ne upajo priti. Toda vse to bomo skušali popraviti in verjamem, da nam bo uspelo. S Patricijo želiva sprejeti goste z vseh strani sveta, hkrati pa promovirati lepo Apaško dolino in še bolj kakovostne slovenske proizvode, ter jih povezati z Dalmacijo", še pove Dalmatinec iz Apaške doline, kateri želi pomagati priti na kulinarični in turistični zemljevid na meji med Slovenijo in Avstrijo.


Več v Gospodarstvo