Tjaša Kovačič okronana za Martino XIX

Nova Vinska kraljica Ljutomera Martina XIX za leto 2018 in 2019 je študentka farmacije Tjaša Kovačič iz Presike

Prlekija-on.net, petek, 5. januar 2018 ob 23:07
Kronanje vinske kraljice Martine XIX

Kronanje vinske kraljice Martine XIX

Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer in Klub vinskih kraljic Martina, sta v petek, 5. januarja, okronala novo Vinsko kraljico Ljutomera Martino XIX za leto 2018 in 2019. Krono bo naslednji dve leti nosila študentka farmacije Tjaša Kovačič iz Presike, ki je odraščala v vinogradniški družini, kjer je prvo trto zasadil že njen praded leta 1939.

V uvodu kronanja, ki je potekalo v kletnih prostorih na turistični kmetiji Turizem na podeželju Tompa na Stari Cesti, je najprej o svojih izkušnjah in doživljanju vloge Vinske kraljice Marine XVIII, spregovorila dosedanja kraljica Tadeja Heric, ki se je ozrla na prehojeno pot v preteklih dveh letih. Prireditev so spremljale tudi številne druge aktualne vinske kraljice iz celotne Slovenije, vinska kraljica Jeruzalemsko-Ormoških goric Katja Kolarič, svečinska vinska kraljica Andreja Dreisiebner, vinska kraljica Društva vinogradnikov Mala Nedelja Daša Horn, vinska kraljica rebule Katja Erzetič, vinska kraljica Radgonsko-Kapelskih goric Katja Hamler, ptujska vinska kraljica Eva Gašperšič, kraljica metliške črnine Katarina Plut, cvičkova princesa Dragica Ribič, vinska kraljica Bizeljskega Laura Omerzu in mariborska vinska kraljica Kaja Šerbinek.

Predsednik Društva vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer, Stanislav Kaučič je nato snel krono dosedanji kraljici ter jo nadel novi Ljutomerski vinki kraljici, ki je s tem prevzela tudi številne obveznosti, predvsem promocijo prleških vin kot zastopnica prleških vinogradnikov in povečanja prepoznavnosti Ljutomera in Prlekije kot turističnega območja ter ozaveščanja o kulturi uživanja vina. Nova vinska kraljica je ob tem tudi svečano zaprisegla.

Kot je povedala nova vinska kraljica, se za to, da tukaj stoji, najbolj zahvaljuje staršem, ki so ji privzgojili odnos do dela in ljubezen do narave. Upa, da bo med svojim dveletnim kraljevanjam pridobivala nova znanja o vinih in spoznavala vinsko kulturo po celotni Sloveniji, saj le-ta, kot je dejala, ne povezuje le Prlekov pač pa vse Slovence in je del slovenske identitete.

Na kronanju so spregovorili še župan Občine Razkrižje, od koder prihaja prejšnja vinska kraljica, Stanko Ivanušič, županja Občine Ljutomer, od koder izhaja nova vinska kraljica, mag. Olga Karba ter predsednik Društva vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer, Stanislav Kaučič, ki se je med drugim zahvalil vsem, ki so se zbrali v tako velikem številu, saj je prostor bil premajhen za vse.

Nato so novi Ljutomerski vinski kraljici čestitali tudi številni prisotni, vinske kraljice, vinski vitezi evropskega reda ter ostali. Sledilo je še družabno srečanje z večerjo in vinom po kraljičinem izboru, kjer so novo vinsko kraljico z ustaljenim ritualom v svoj Klub Martina, sprejele bivše kraljice Ljutomera in Male Nedelje.

Za kulturni del je poskrbel kvartet godal Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer pod vodstvom Hermine Matjašič in Janez Munda na harmoniki.

V Prlekiji sicer vinske kraljice kronamo že od leta 1986, ko je bila Sonja Lipič okronana za prvo vinsko kraljico na območju nekdanje Jugoslavije.


Več v Družabno