V DOSOR-ju sedaj še terapevtska steza

Slabe vremenske razmere več ne morejo biti ovira

Filip Matko Ficko, četrtek, 11. januar 2018 ob 10:43
Predstavitev »sprehoda« po treh stenskih kažipotih

Predstavitev »sprehoda« po treh stenskih kažipotih

Ob neprimernih vremenskih razmerah so stanovalke in stanovalci DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, lahko naprave za terapevtske vaje na prostem le ogledovali na dvorišču doma skozi okno. Toda od srede, 10. januarja dopoldne, imajo na oddelku v 2. nadstropju – desno notranjo terapevtsko stezo.

Že meseca novembra lani so v 2. nadstropju levo (nasproti prostorov terapije) predali svojemu namenu celovito prenovljeno terapevtsko sobo. Le-ta je namenjena stanovalkam in stanovalcem DOSOR-ja (citiramo) »za njihov gibalni kognitivni in senzorni sistem z razdelitvijo za krepitev moči spodnjih ekstremitet, na del za senzorično integracijo, kjer vizualni stimulanti vplivajo na nevrološke procese v telesu ter krepitev motoričnih spretnosti zgornjih udov na nivoju koordinacije, spretnosti in vzdržljivosti«.

Sedaj pa lahko stanovalke in stanovalci, ki so vešči, kar sami ob predstavljenih navodilih in napotkih lahko lotijo terapije na hodniku 2. nadstropja tudi ob slabem vremenu: vijuganja pogleda (z očmi) ter vijuganja možganov (matematika) ob stenski uri; »sprehoda« po treh stenskih kažipotih (v treh barvah) z vmesnim otipavanjem različnih materialov; hoje enostavno ali s prekrižanjem nog in rok; hoje naravnost ali križem – kražem; drže nog v različnih razkorakih ter terapije na kavču. Vsem ostalim bodo pri uporabi terapevtske steze v pomoč terapevtke, medicinske sestre, gospodinje ali morebitni prostovoljci. Terapevtsko stezo sta predstavili terapevtki Aleksandra Kohek in Janja Tratnjek, a simbolično vrvico je prerezal stanovalec Branko Hrastnik.


Več v Kultura in izobraževanje