Tuja turista očarana nad izjemno gostoljubnostjo in okusi Razkrižja

Kraj je Jakuba in Anno iz Varšave navdušil s prijaznimi domačini, odličnimi vini in neomajno gostoljubnostjo. Ocenila sta ga s skupno oceno 92 od 100 točk, kar je najbolje ocenjen kraj v letošnji sezoni projekta Turistična patrulja.

Prlekija-on.net, petek, 12. januar 2018 ob 16:56
Turistična patrulja v občini Razkrižje

Turistična patrulja v občini Razkrižje

V časniku Novice Svet24 že četrtič zapovrstjo izvajajo odmevni projekt Turistična patrulja, ki je namenjen predvsem odkrivanju slovenskih mest, njihovim pomanjkljivostim in pestrostim, ki jih opazi le objektivni ocenjevalec, tujec.

Tuji popotniki v četrti sezoni tega projekta ocenjujejo turistični utrip občin Jesenice, Bohinj, Kanal ob Soči, Medvode, Jezersko, Gorenja vas - Poljane, Velike Lašče, Ilirska Bistrica, Mozirje, Črna na Koroškem, Trebnje, Bistrica ob Sotli, Ruše, Radenci, Razkrižje in Sežana. Minuli petek sta Razkrižje obiskala Jakub in Anna iz Varšave, kraj pa ju je navdušil s prijaznimi domačini, odličnimi vini in neomajno gostoljubnostjo.

Jakub in Anna sta se v Slovenijo preselila septembra, ko je Anna prišla na študijsko izmenjavo, Jakub pa je po poklicu arhitekt in oblikovalec interierjev ter svoje delo opravlja od doma, kar je omogočilo nemoteno selitev v Slovenijo, pa tudi finančno stabilnost. Pravita, da se ne želita vrniti, rada bi ostala v Sloveniji. V Ljubljani se dobro počutita, všeč so jima zelenje, ki obdaja mesto, dostopnost in gostoljubnost.

Morala izbirati, kaj si bosta ogledala in kaj bosta izpustila, saj je bilo skoraj preveč vsega
Na pot sta se iz Ljubljane do Ljutomera odpravila z vlakom, v Ljutomeru sta nato želela na avtobus do Razkrižja, a je naslednji peljal šele čez dve uri, zato sta do Razkrižja šla na avtostop. Med potjo ju je pobral starejši moški in jima pokazal na cerkev in turističnoinformacijski center ter jima tako olajšal iskanje. V TIC-u ju je sprejela prijazna informatorka, ki jima je ponudila številne brošure in zemljevide ter nato bila tudi njuna vodička, prijazno dobrodošlico jima je zaželel tudi župan. Kot sta povedala, so jima predstavili veliko zanimivih dogodkov in muzejev na prostem, tako da sta morala izbirati, kaj si bosta ogledala in kaj bosta izpustila, saj je bilo skoraj preveč vsega.

Na Razkrižju sta si nato skozi celoten vikend ogledala številne znamenitosti, kot so Ivanov izvir, hiške, ki so zgrajene pod zemljo, prazgodovinsko naselbino, čevljarsko delavnico, kovačnico, Slomškov mlin, ... Obiskala sta tudi domačina, ki se ukvarja z žganjekuho, povsod so jima postregli z domačimi dobrotami in vinom, še folkloristi so jima zaplesali nekaj plesov v narodnih nošah ob zvoku domače harmonike, prikazali so jima kako se pripravijo domači mlinci, ...

Čudovit in izjemno gostoljuben vikend, ki ga ne bosta pozabila
Ob Ivanovem izviru sta si ogledala tudi predstavo Božična noč ob boku župana in drugih pomembnih domačinov. Po predstavi ju je župan skupaj z ostalimi sodelujočimi povabil na večerjo v bližnjo gostilno, kjer sta uživala ob okusni domači hrani, manjkala nista niti bograč in gobova juha ... "Vikend je vsekakor prekratek za vse, kar to okolje ponuja. Prekrasno je bilo in zelo sva uživala. Pravzaprav sva na Razkrižju našla kar nekaj novih prijateljev in zagotovo se bova še vrnila. Oh, naj povem, da nama je prevoz do Ljubljane ponudila kar gospa Marta, pri kateri sva prenočila; tja se je namreč peljala v službo. Zares sva se imela lepo, zato bi se rada vsem iskreno zahvalila za čudovit in izjemno gostoljuben vikend, ki ga ne bova pozabila. Hvala!" sta ob tem povedala Anna in Jakub.

Občina Razkrižje doslej najbolje ocenjena
V projektu turisti podajo tudi vsesplošno oceno, kako so zadovoljni z informacijami, nastanitvijo, urejenostjo kraja, kulinariko, ponudbo, ... in Razkrižje sta Anna in Jakub ocenila s skupno oceno 92 od 100 točk, kar je najbolje ocenjen kraj v letošnji sezoni projekta. Za primerjavo, izrazito turistični kraj Bohinj, je letos s strani tujcev v tem projektu bil ocenjen z oceno 83/100.

Tuja turista sta tako na Razkrižju bila očarana nad izjemno gostoljubnostjo in okusi, celoten članek pa si lahko preberete tukaj.


Več v Kultura in izobraževanje