22. Vinska kraljica Slovenije je Katarina Pungračič

Minister Dejan Židan je v organizaciji Pomurskega sejma in v družbi pokroviteljev in drugih visokih gostov okronal, 22. Vinsko kraljico Slovenije

Prlekija-on.net, petek, 12. januar 2018 ob 22:072
22. Vinska kraljica Slovenije je Katarina Pungračič

22. Vinska kraljica Slovenije je Katarina Pungračič

V petek, 12. januarja, je minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan skupaj s predsednikom uprave Pomurskega sejma Janezom Erjavcem in pokrovitelji institucije Vinska kraljica Slovenije v hotelu Radin v Radencih kot 22. Vinsko kraljico Slovenije za leto 2018 okronal Katarino Pungračič iz Zavrča v Halozah. V letu 2018 bo slovenske vinorodne dežele ter slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino predstavljala na številnih dogodkih doma in v svetu. V novembru 2017 jo je izbrala komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije, oblikuje s pomočjo predstavnikov pokroviteljev in stroke.

Na slovesnosti je prisotne uvodoma pozdravil in nagovoril Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, ki je nosilec institucije Vinska kraljica Slovenije. Slavnostni govornik je bil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan. Z nagovorom se je od prestola poslovila Maja Žibert, 21. Vinska kraljica Slovenije za leto 2017.

Maja je le nekaj dni po kronanju januarja 2017 odpotovala v Berlin na Grüne Woche, Zeleni teden, mednarodni sejem za kmetijstvo, prehrano in vrtnarstvo, ki ga obišče skoraj pol milijona obiskovalcev. S svojo aktivno prisotnostjo je pomagala slovenski ekipi razstavljavcev ter ministrski ekipi mag. Dejana Židana pri izpostavitvi pomena čebel in čebelarstva za človeštvo in s tem pripomogla k uvrstitvi dneva čebel v svetovni koledar. Sodelovala je pri sprejemanju ministrskih ekip številnih svetovnih držav in jih navduševala za vrhunska slovenska vina.

Od januarja do decembra 2017 je bila aktivno udeležena na več kot 100 dogodkih, posvečenih širjenju vinske kulture in prepoznavnosti slovenskih pridelovalcev vin. In čeprav bi si vsak izmed njenih nastopov, med katerimi je širom in počez prepotovala Slovenijo in dobršen del zamejstva, zaslužil posebno poglavje, omenimo le še pri enega njenih zadnjih, ki je imel dobrodelni značaj. V novembru je v Vinskem dvoru Deu na Malkovcu organizirala dobrodelno večerjo. Na njej je preko 90 gostov darovalo sredstva za društvo Žarek upanja, katerega dejavnost je usmerjena  v psihosocialno obravnavo žrtev odvisnosti od alkohola in drugih oblik zasvojenosti ter pomoči njihovim bližnjim. S pomočjo zbranih sredstev bo marsikateri otrok iz zaradi alkohola prizadetih družin prvič izkusil radosti in veselje, ki jih ponujajo zimske aktivnosti, saj so bila zbrana sredstva namenjena njihovemu zimskemu letovanju.

Katarina je prišla na slovenski vinski prestol iz družinske kmetije, na kateri se ukvarjajo z vinogradništvom, vinarstvom in turizmom in je študentka študijskega programa Agrikultura in okolje Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru. Opravila je tečaj za sommelierja ljubitelja, to znanje pa bo, kot pravi, v prihodnosti še nadgradila. Aktivno sodeluje v društvu vinogradnikov in sadjarjev Haloze. Od malih nog združuje delo v vinogradu in na turistični kmetiji, na kateri domačim in tujim gostom predstavlja in ponuja bogastvo slovenskih vin in kulinarike. 

Po tem, ko je bila Katarina Pungračič okronana za 22. Vinsko kraljico Slovenije 2018, ji je čestitala in prisotne nagovorila predstavnica generalnega pokrovitelja, predsednica uprave Deželne banke Slovenije, Sonja Anadolli.

Ključe vozila Ford Kuga Style 1.5TDCi 120KM je 22. Vinski kraljici Slovenije predal Dušan Rajh, Avto Rajh d.o.o. Ljutomer ter Murska Sobota. Vino vinske kraljice Slovenije, Sauvignon 2015, suho vino redne trgatve, Turistične kmetije in vinogradništva Pungračič, Štajerska Slovenija, Haloze je predstavil pokrovitelj kraljičinega vina – Robert Pungračič.

Novo Vinsko kraljico Slovenije in njene dvorjane so nagovorili podžupan občine Zavrč Robert Vuzem, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič ter Vesna Maučec, direktorica hotelov, Zdravilišče Radenci,  Sava Turizem d.d. V imenu dosedanjih Vinskih kraljic Slovenije ji je čestitala Špela Štokelj ter v imenu Vinarske zadruge Haloze Jožef Šmigoc.

Za glasbeni program je na veliki harfi ter s petjem poskrbela že večkrat nagrajena mlada glasbenica Astrid Ana Kljun.

Prireditev je povezoval Stane Kocutar, ki je med drugim tudi mestni viničar Maribora in skrbnik najstarejše trte na svetu.

Kdo je 22. Vinska kraljica Slovenije Katarina Pungračič?
Katarina Pungračič se je rodila 26. maja 1996 na Ptuju. Odraščala je na svoji družinski kmetiji, na kateri se že pet generacij ukvarjajo z vinogradništvom, vinarstvom in turizmom. Obiskovala je lokalno osnovno šolo Cirkulane-Zavrč in nato Škofijsko gimnazijo Antona Martina Slomška, kjer je 2015 opravila splošno maturo. Po maturi se je vpisala na študijski program Agrikultura in okolje, ki se izvaja na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru. Med študijem je opravila tečaj sommelier ljubitelj, izobraževanje v tej smeri pa bo še nadaljevala. Aktivno sodeluje v društvu vinogradnikov in sadjarjev Haloze. Pri delu na turistični kmetiji povezuje vino in hrano, saj se zaveda, da je slovenski prostor z obema danostima neizmerno bogat.

Foto in video: Branko Košti


Več v Družabno