Na »liniji okoli sveta« je nekdaj plula ladja Ljutomer

Ladja Ljutomer je v dolžino merila 148,4 metra, v širino 19,6 metra, z ugrezom 8,20 metra, nosilnost je imela 9.120 ton, največja hitrost pa je znašala 17,5 vozlov. Leta 1990 je bila razrezana za staro železo v Indiji.

Prlekija-on.net, nedelja, 14. januar 2018 ob 11:4011
Ladja Ljutomer

Ladja Ljutomer

Splošna plovba je slovensko podjetje za mednarodne pomorske prevoze in storitve v pomorskem prometu, ki je bila ustanovljena 22. oktobra 1954. Danes upravlja z desetimi ladjami in opravlja mednarodne pomorske prevoze. Svoj današnji položaj na mednarodnem trgu je dosegla s kakovostnimi transportnimi storitvami, ki ustrezajo potrebam in zahtevam trga.

V njihovi floti pa je nekoč bila tudi ladja z imenom Ljutomer, ki je bila zaposlena na liniji okoli sveta, ki so jo pri Splošni plovbi uvedli z nakupom modernih novogradenj ter rabljenih linijskih ladij konec 50-ih let prejšnjega stoletja. Na liniji so ladje prevažale generalne tovore.

Posadka leta 1968 prejela Modri trak za najuspešnejše opravljeno delo na morju
Kot navajajo pri Splošni plovbi v rubriki Sidra našega časa, je posadka ladje Ljutomer leta 1968 prejela tudi Modri trak zagrebškega dnevnika Vjesnik. Modri trak se je v nekdanji državi podeljeval posameznikom ali skupini pomorščakov za najuspešnejše opravljeno delo na morju v preteklem letu. Posadka Ljutomera je trofejo prejela za izreden primer pomorske požrtvovalnosti, iznajdljivosti in upornosti, in sicer pri gašenju požara v strojnici.

Leta 1990 razrezana za staro železo v Indiji
Ladja Ljutomer je v dolžino merila 148,4 metra, v širino 19,6 metra, z ugrezom 8,20 metra, nosilnost je imela 9.120 ton, največja hitrost pa je znašala 17,5 vozlov. Zgrajena je bila leta 1965 v ladjedelnici Uljanik v Pulju, istega leta kupljena, leta 1988 pa je bila prodana ter leta 1990 razrezana za staro železo v Alangu v Indiji.

Ladje Splošne plovbe danes med drugim nosijo tudi imena Maribor, Pohorje, Nova Gorica, Novo mesto, Tamar in Trenta.
ShipSpotting.com
Ladja Ljutomer
© Paul Wille


Več v Zanimivosti