Pomurski sejem pripravlja pestro sejemsko ponudbo tudi v letu 2018

V letu 2018 se obeta 6. sejmov in 7 strokovnih ocenjevanj kakovosti

Branko Košti, četrtek, 18. januar 2018 ob 07:33
Janez Erjavec

Janez Erjavec

Kot je že v navadi, je Uprava pomurskega sejma, pred začetkom sejemskih dogajanj, v sredo, 17. januarja, pripravila novinarsko konferenco, na kateri je predsednik uprave mag. Janez Erjavec,  povzel bistvene poudarke sejemske dejavnosti v Gornji Radgoni leta 2017 ter napovedal sejme, strokovna ocenjevanja kakovosti in druge projekte Pomurskega sejma v letu 2018.

Leto 2017 je bilo za Pomurski sejem zelo uspešno. Tradicionalno se je pričelo s kronanjem 21. Vinske kraljice Slovenije, nadaljevalo s  Sejmom sodobne medicine Medical, 10. Mednarodnim sejmom lova in ribolova in 4. Mednarodnim sejmom aktivnosti in oddiha v naravi Naturo, jesen pa je zaznamoval 55. Mednarodni kmetijsko živilski sejem AGRA. Ob tem je bilo izvedenih 7 strokovnih ocenjevanj kakovosti. Skupno se je na sejmih v organizaciji Pomurskega sejma na  94.500 m2 razstavnih površin predstavilo 2.225 razstavljalcev iz 36-ih držav, ogledalo pa si jih je 140.500 obiskovalcev. Ustvarjeno je bilo približno 1 milijon 950 tisoč evrov skupnih prihodkov, od tega pričakujejo med 5 in 10 % bilančnega dobička.

Sezono sejmov bosta odprla sejma MEGRA in GREE od 4. do 8. aprila
Težišče sejma MEGRA – mednarodnega sejma gradbeništva, energetike komunale in obrti, bo na gradbeništvu. ki ga bodo predstavljale tako večje gospodarske družbe kot tudi podjetniki in obrtniki. Na zunanjem prostoru bo dominirala najnovejša gradbena in komunalna mehanizacija. V sejemskih halah se bodo predstavili sodobni materiali, orodja in storitve. Graditeljski poudarki bodo na novih infrastrukturnih, železniških, avtocestnih in komunalnih projektih ter na obnovi in energijski prenovi stavb. Na področju komunale bodo predstavljeni sodobni trendi, urejanje okolja ter čistilne naprave. Predstavljeni bodo najnovejši pristopi k ogrevanju in hlajenju objektov. Specializirane razstave bodo opozarjale na pomen energijsko varčne gradnje, nepogrešljivost lesa v gradbeništvu in pri notranji opremi objektov. Ponujale bodo sodobno ureditev okolice in varovanje objektov.

Mednarodni sejem trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga  GREEN od 4. - 7. 4. 2018
 Sejem GREEN bo na stičišču Slovenije z Avstrijo, Hrvaško in Madžarsko četrtič povezal znanstvenike, inovatorje, vladne in nevladne ustanove, podjetja, ponudnike in potrošnike, ki želijo v prihodnost zapisati zeleno sled. Na razstavnih prostorih bo predstavljal inovativne trajnostne dosežke in etične poslovne modele. S strokovnimi srečanji in razstavami bo poskrbel za izmenjavo smelih zamisli, prodornih raziskav in navdušujočih praks. Sodelovanje v strokovnem delu dogajanja je že potrdilo Ministrstvo za okolje in prostor.

MEDICAL - Mednarodni sejem sodobnega zdravstva od 17. do 19. 4. 2018
V letu 2018 bo sejem MEDICAL še posebej odgovarjal na za vse pomembna vprašanja dolgožive družbe, dolgotrajne oskrbe in celostne obravnave pacienta. Preventiven bo s ponudbo proaktivne skrbi za zdravje na delovnem mestu, spregovoril bo o vključevanju gibalno in senzorno oviranih oseb v vsakdanje življenje, posebna pozornost bo posvečena prikazu inovacij in novih tehnologij v zdravstvu, tudi digitalizaciji. Pri tem pa bo seveda sejem ponujal najsodobnejše medicinske in rehabilitacijske pripomočke, instrumente, naprave in storitve, zdravila in preparate. Pestra bo tudi ponudba dietetike, preventive, zdravega življenjskega sloga in bivanja, zdravilstva in integrativne medicine.

Mednarodni kmetijsko živilski sejem AGRA,  od 25. - 30. 8. 2018
56. Mednarodni kmetijsko živilski sejem AGRA bo v Evropskem letu kulturne dediščine tradicionalno svež z motom »Na mladih kmetih podeželje stoji!« Vsebinski poudarki bodo: podeželska mladina in mladi kmetje, 20. maj – Svetovni dan čebel, hrana iz naše bližine, generacijska pomladitev digitalizacija, inovativnost, znanje in povezovanje, trajnostno kmetijska tehnika za učinkovito in trajnostno kmetovanje in ekološko kmetijstvo.

Država partnerica bo Makedonija, svojo udeležbo napovedujejo Turčija, Vojvodina, Srbija, Madžarska, Italija, Hrvaška ter Avstrija s predstavitvijo projekta Genus am Fluss.

 Največji del poslovnih predstavitev bo tudi v letošnjem letu obsegala kmetijska mehanizacija in oprema. Posebna pozornost bo namenjena domači živilski industriji z namenom ozaveščanja domačih potrošnikov o pomembnosti celotne kmetijske prehranske verige. Cilj pa je tudi ponuditi tujim obiskovalcem kakovosten slovenski živilski proizvod. Slovenski proizvajalci se bodo predstavljali bodisi samostojno, bodisi na skupinskih nastopih, ki bodo podkrepljeni s poslovnimi konferencami, na katerih bo obravnavana aktualna tematika branže.

SOBRA -Mednarodni sejem obrambe, varovanja, zaščite in reševanja 20. - 23. 9. 2018
Sejem SOBRA 2018 bo sklepal mednarodno zavezništvo poslovnih povezav ter zavezništvo zaupanja med institucijami, ki zagotavljajo obrambno pripravljenost, varnost državljanov ter zaščito in reševanje, z dobavitelji opreme, civilno družbo, javnostjo in posamezniki. Za skupno dobro si bodo ob eminentnih poslovnih ponudnikih prizadevali Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije, Slovenska vojska, Policija, Uprava RS za zaščito in reševanje ter Gasilska zveza Slovenije, profesionalci in prostovoljci, gospodarstveniki in strokovnjaki.

Arzenal namenske opreme in storitev bodo dopolnile strokovne razstave, dinamične predstavitve, praktični nasveti ter poslovne, stanovske in izobraževalne prireditve. Zato so na Sobro vabljeni tako pripadniki dolžnostnih in prostovoljnih organizacij, kot tudi širši krog tistih obiskovalcev, ki odgovorno skrbijo za varnost svojih domov, družin in premoženja.

Najpomembnejša prostovoljna organizacija tega sistema v državi je Gasilska zveza Slovenije, ki šteje več kot 150.000 članov, zato bo v letu 2018 poseben poudarek namenjen gasilski opremi. V okviru sejma se bo v soboto in nedeljo odvilo Državno člansko in mladinsko gasilsko tekmovanje za memorial Matevža Haceta, ki se ga bo udeležilo približno 5.000 tekmovalcev.


Več v Gospodarstvo