V Lukavcih nekdo odvrgel psičko zaprto v škatli

Najditelji pozivajo vse, če je kdo kaj opazil oz. ve o tej psički karkoli, da to sporočijo

Prlekija-on.net, sobota, 20. januar 2018 ob 10:5527
Psička in škatla

Psička in škatla

Danes zjutraj so sprehajalci v Lukavcih naleteli na premraženo in lačno majhno psičko, ki jo je nekdo očitno odvrgel v gozd ob železniških tirih med Noršinci in Lukavci. Odvrgli so jo najverjetneje v škatli, ki je imela majhno luknjo, v njej je bila tudi odejica, psički pa je medtem uspelo zlesti iz škatle, kjer je čakala, da jo kdo najde.

Po besedah najditeljev je psička navajena stanovanja, trenutno pa se nahaja pri njih doma, kjer čakajo veterinarja, da bo odčital čip, če ga ima. Lastnikom pa je več ne vrnejo, pravijo.

Najditelji pozivajo vse, če je kdo kaj opazil oz. ve o tej psički karkoli, da to sporočijo.

Ob tem naj ponovno navedemo, kar smo že večkrat zapisali, da se mnogi lastniki še vedno ne zavedajo, da je zanemarjanje in mučenje živali hud prekršek in celo kaznivo dejanje. Da bi preprečili takšne in podobne primere v prihodnosti, društva pozivajo vse ljudi, ki bi si želeli nabaviti žival, da prej dobro razmislijo. Odločitev za žival naj bo vedno temeljito premišljena in odgovorna in naj nikakor ne bo posledica nepremišljene muhe enodnevnice. Nov hišni ljubljenček predstavlja dodatnega družinskega člana, za katerega bo potrebno skrbeti. S seboj prinese različna odrekanja, pričakovane in nepričakovane stroške, zahtevo po vašem času in odgovornost.

Žival ni igrača, ki jo lahko vržete v smeti, odložite na dno omare ali podarite naprej. Igrače se lahko na take načine znebimo takoj, ko se je naveličamo. Z živaljo pa tega ne moremo in ne smemo! Je živo bitje in ne stvar! Ne moremo je postaviti v kot (je privezati na verigo) in je tam pustiti dneve, tedne, mesece ali celo leta. Tako kot človek, ima tudi žival čustva in potrebe. Živali niso igrače, s katerimi bi se ljudje lahko ukvarjali samo takrat, ko imamo čas in voljo za to. Pravi lastniki in ljubitelji živali svoje ljubljence smatrajo za polnopravne družinske člane, ki jim prinašajo zadovoljstvo in veselje. Žal pa se v primerih neodgovornih lastništev zgodbe lahko končajo na zelo žalosten način. Tako kot podarjene igrače končajo v smeteh, živali končajo zavržene, ubite, mučene... tiste z veliko sreče pa »samo« v zavetiščih. Zato je o tem vredno večkrat temeljito premisliti.



Več v Črna kronika