V nevarnem križišču nekdo vztrajno odstranjuje stop znak

Župan opozarja, da se nekdo igra z življenjem ter tovrstno početje ostro obsoja, saj se s tem ogroža prometno varnost

Prlekija-on.net, ponedeljek, 22. januar 2018 ob 17:387
Križišče na Polenšaku, kjer stoji (je stal) stop znak

Križišče na Polenšaku, kjer stoji (je stal) stop znak

Na Polenšaku imajo v zadnjih mesecih opravka z nekoliko nenavadnim primerom, saj nekdo ali več njih, vztrajno odstranja stop znak v enem izmed najnevarnejših križišč na vasi. Gre za križišče, kjer se stikata lokalna cesta proti Polenšaku in regionalna cesta Ljutomer–Savci–Ptuj. Zadeva se je znašla tudi na dnevnem redu redne seje Občinskega sveta Občine Dornava.

Župan Občine Dornava Rajko Janžekovič je tako svetnike na zadnji seji opozoril na to nevarno početje, saj je stop znak namreč izginil že večkrat. Cestno podjetje (CP) Ptuj je pred kratkim namestilo nov znak, ki pa ga je nekdo ponovno odstranil. Župan tako opozarja, da se nekdo igra z življenjem ter tovrstno početje ostro obsoja, saj se s tem ogroža prometno varnost.

Zaradi odstranjenega znaka bi tam lahko prišlo tudi do hujše nesreče, predvsem pri tujcih, ki teh cest ne poznajo tako dobro kot domačini in ob upoštevanju, da cesta iz Polenšaka skozi križišče, kjer stoji stop znak, vodi naravnost na regionalno cesto in so tam hitrosti lahko večje. Krivdo za to bi na koncu lahko nosila občina, saj vzdrževalec ceste CP Ptuj vsakič, ko postavi nov znak, križišče tudi ustrezno dokumentira in fotografira. Župan je tako med drugim predlagal, da bi tam cesto enostavno zaprli, pa bi se vozniki morali voziti pri križišču naokoli. A rešitve o tem mora nakazati najprej svet za preventivo v cestnem prometu, potrebno pa bi bilo tudi soglasje direkcije za ceste, ker gre za križišče z regionalno cesto, ki je državna cesta.

Župan je tako predlagal, da se o zadevi najprej razčisti na Polenšaku, saj ko so delavci CP Ptuj nazadnje postavljali znak, jim je nek mimovozeči dejal, da nima smisla postavljati znaka, saj bo tako ali tako spet izginil. Iz tega bi lahko splepali, da vaščani vedo za koga gre pri tem nevarnem početju.

Tudi do dvanajst let zapora
Smo pa že večkrat poročali o "izginjanju" prometnih znakov, predvsem tistih za omejitev hitrosti, ki so velikokrat darilo ob okroglih obletnicah. Statistika v Sloveniji kaže, da po Sloveniji "izgine" do tristo znakov letno. Takšno dejanje je tudi kaznivo, saj za krajo prometnega znaka, kot predvideva 326. člen kazenskega zakonika, storilcem grozi do tri leta zaporne kazni, če pa ima to za posledico hudo telesno poškodbo ali celo smrt, pa do dvanajst let zapora. In vsekakor je stop znak eden najpomembnejših prometnih znakov, zato se s tem ne gre igrati.


Več v Črna kronika