Na Erazmovi trgatvi prvič rumeni muškat

Prvi nastop Vinske kraljice Slovenije Katarine Pungračič v Sloveniji

Prlekija-on.net, torek, 23. januar 2018 ob 14:14
Erazmova trgatev

Erazmova trgatev

Kosovi vsako leto 22. januarja opravijo še zadnjo trgatev posameznega letnika. Na ta dan Erazem namreč praznuje rojstni dan. Na ta isti dan goduje tudi Vincenc, zavetnik vinogradnikov. Poznamo tudi več pregovorov, ki govorijo o vremenu na ta dan in spravilu pridelka – žita in grozdja – jeseni. Vincencu sonce sije, se v jeseni kruha in vina užije je eden izmed njih.

Po včerajšnjem vremenu sodeč se nam jeseni obeta dobra letina. Čeprav minula Erazmova trgatev spada še v letnik 2017, bo potrgano grozdje dalo največ, kar je možno, to je suhi jagodni izbor. In Kosovi so za letošnjo Erazmovo trgatev prvič pustili rumeni muškat, ki je vso pozno jesen in prve dni januarja kljuboval višjim temperaturam, neugodnim vremenskim razmeram. Mitja, vinogradnik in vinar, je bil nadvse zadovoljen. Sin Erazem je letos prvič poskrbel za trgatev in tudi sam pričel prešati. Tudi vsi prisotni so bili prešerno razpoloženi. Miza se je namreč šibila od dobrot, seveda ni manjkala niti torta za slavljenca niti prleška gibanica, obe je spekla Erazmova sestra Veronika.

Med gosti na trgatvi je bila tudi Katarina Pungračič, Vinska kraljica Slovenije 2018. Ravno deset dni po kronanju in vrnitvi iz Berlina, se je v Prlekiji odlično počutila: "Že ob mojem prihodu sem takoj začutila toplo dobrodošlico vseh udeleženih na trgatvi, veselih nasmehov in toplih stiskov rok ni pregnal niti hladen veter. Po odličnem zajtrku smo pod Erazmovim vodstvom uspešno potrgali grozdje, ki ga je 14. letni Erazem sam sprešal in težko pričakal prve kapljice, ki so počasi začele kapljati izpod preše. Kljub neugodnim razmeram se je rumeni muškat uspel obdržati na trti. To je moj prvi nastop v domači Sloveniji, čudovit dan sem preživela. Erazmu pa še enkrat vse najboljše za njegov 14. rojstni dan!"


Več v Družabno