Sv. Vincenc in lepo vreme sta v vinograd privabila tudi malonedeljske vinogradnike

Z rezjo vinske trte so v DV Mala Nedelja odprli sezono letošnjih izobraževanj

Branko Košti, sreda, 24. januar 2018 ob 18:13
Rez vinske trte DV Mala Nedelja

Rez vinske trte DV Mala Nedelja

V Društvu vinogradnikov Mala Nedelja veliko pozornost namenjajo izobraževanju članov. V ta namen pripravljajo strokovna  teoretična in praktična usposabljanja o vseh delih v vinogradu in postopkih negovanja vina v kleteh.

Rez vinske trte je v letu prvo in zelo pomembno opravilo, od katerega je v mnogočem odvisen pridelek tekočega leta in tudi še v naslednjih letih. Kot pri vseh vinogradniških opravilih, strokovnjaki, pa tudi vinogradniki sami, pri rezi prihajajo do vedno novih spoznanj, katera želijo v društvu prenesti na svoje člane. Lani so se odločili, da se bodo v vinogradu prvič srečali ob godu sv. Vicenca, ko je treba, kot to veleva dolgoletna tradicija, obrezati prve trte v vinogradu.

Kako strokovno obrezati vinsko trto, jim je povedal in prikazal mladi vinogradnik in vinar iz bližnjega Sovjaka Jože Kocuvan. Dober odziv in zadovoljstvo je bilo odločilno, da so se tudi letos, dan pred godom sv. Vincenca, zbrali v vinogradu Vinogradništva Horn v Moravskem vrhu. Krasno sončno vreme je botrovalo udeležbi številnih vinogradnikov, ki so tudi letos zavzeto sledili besedam in delu Jožefa Kocuvana, ter s svojimi vprašanji in pripombami prispevali k bogati debati, v kateri so razčiščevali prednosti in slabe strani posameznih načinov rezi vinske trte.

Mnenj, vprašanj in odgovorov je bilo veliko, tako da vseh niso razrešili v vinogradu, zato so z debato nadaljevali ob dobri vinogradniški malici v bližnjem gostišču.


Več v Kultura in izobraževanje