JSKD podelil najvišja priznanja v ljubiteljski kulturi

Zlato plaketo za življenjsko delo je prejel zborovski dirigent, maestro Stojan Kuret

Prlekija-on.net, četrtek, 25. januar 2018 ob 09:09
Nagrajenci s Tonetom Peršakom in Markom Repnikom

Nagrajenci s Tonetom Peršakom in Markom Repnikom

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti je v sredo, 24. januarja, na osrednji prireditvi sklada v dvorani Palacij na Ljubljanskem gradu, podelil priznanja za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture.

O nagrajencih je odločala strokovna komisija, izbrana s strani nadzornega sveta sklada, ki so jo sestavljali predsednik mag. Jože Osterman ter člani Ervin Hartman, Branka Bezeljak, Igor Švara in dr. Janko Malle. Kot je v poročilu zapisal mag. Jože Osterman, je komisija izbirala med 32 predlaganimi kandidati in prav vsi med njimi so v svojem okolju in na svojem področju opravili izjemno delo. Komisija je po tehtnem premisleku za prejemnika letošnje zlate plakete JSKD za življenjsko delo izbrala zborovodjo maestra Stojana Kureta, ki velja za enega najuspešnejših zborovskih dirigentov doma in v svetu. Pod njegovim vodstvom je  Vokalna akademija Ljubljana v zadnjih letih postregla z nekaj vrhunskimi interpretacijami, ki so pokazale in dokazale, kako daleč lahko sežemo Slovenci v tej nacionalno in tako prepoznavni kulturni dejavnosti, kot je zborovsko petje.

Srebrne plakete so prejeli akademski slikar in grafik Lojze Adamlje, kot eden najvidnejših predstavnikov slovenskega nadrealizma, ki že več kot štiri desetletja ustvarja v nadrealističnem slogu in  si ves čas prizadeva, da bi se ločnica med profesionalno in ljubiteljsko kulturo tanjšala, kar potrjuje tudi s svojim predanim mentorskim in kritiškim delom; Danica Kocet, ki je vse svoje življenje dejavna na različnih področjih kulturnega življenja in je prav poseben pečat pustila na področju folklorne dejavnosti; Branka Moškon za več kot 40 letno delovanje v folklorni dejavnosti, ki danes predstavlja temelj dolenjske folklore; Božidar Tabaj za dolgoletno delo, podporo in spodbujanje gledališke ustvarjalnosti, v katerem je nanizal impozanten opus več kot 100-ih različnih vlog in 1800 nastopov, zlasti pri dramskem odseku Prosvetnega društva Štandrež, ter Borut Logar, ki je 38 let svojega življenja posvetil glasbeni vzgoji in razvoju glasbenega življenja v svojem domačem in tudi širšem slovenskem okolju.

Danica Kocet je kot delavka v prosveti je službovala na Osnovni šoli Turnišče, tam so pod njenim vodstvom zrasli prvi folklorniki. V okviru Kulturnega društva Štefan Raj Turnišče, ki mu je predsedovala več kot trideset let, je sredi sedemdesetih let ustanovila folklorno skupino in ta vse do danes obuja ljudske pesmi, plese in običaje domače pokrajine in bližnje okolice. Vsa leta se je s spleti in odrskimi postavitvami udeleževala območnih, regijskih in državnih srečanj folklornih skupin. V svojem štiridesetletnem delovanju so njeni folklorniki ljudsko izročilo predstavili na različnih prireditvah in gostovanjih po Avstriji, Hrvaški, Madžarskem in povsod po Sloveniji.

Izobraževala se je kot vaditeljica otroških in odraslih folklornih skupin in si v letih delovanja pridobila neprecenljive izkušnje ter veliko zakladnico znanja, ki jo je delila s številnimi novimi generacijami. Nesebično se je razdajala mlajšim in starejšim tako na domači šoli kot v drugih kulturnih društvih in organizacijah. Aktivna je bila v organih Zveze kulturnih društev Lendava in območne izpostave JSKD Lendava.

Tudi v jeseni življenja ne počiva, ampak še naprej ustvarjalno skrbi za člane starejše folklorne skupine domačega društva, še zmeraj je tudi članica občinskega sveta Občine Turnišče.

Zlati znak JSKD je tokrat šel v roke Petre Grassi, vsestranske glasbenice, ki je dejavna kot pianistka, zborovodkinja, pevka in skladateljica in je kljub svoji mladosti, šteje jih devetindvajset, že nanizala izjemne ustvarjalne dosežke na področju vokalne glasbe.

Nagrajence in zbrane goste sta nagovorila minister za kulturo Tone Peršak in direktor JSKD mag. Marko Repnik. "Kultura se nenehno razvija in vztrajno raste. Veseli me, da je vse več ljudi, ki svoj prosti čas posvečajo plesu, gledališču, orkestrom, prepevanju v zboru, pisanju, slikanju in filmski umetnosti. Kultura je namreč tista sestavina naše družbe, ki povezuje in krepi medsebojno zaupanje, pri čemer ima prav ljubiteljska kultura največ zaslug za ohranjanje dobrih odnosov in spoštovanja med ljudmi. Kultura je kruh, in čeprav ni polnozrnat, ga imamo Slovenci radi. Ponosni smo na svojo kulturo, na svoj kruh," je med drugim poudaril mag. Marko Repnik.

"Tržačan Stojan Kuret ni le eden najuspešnejših slovenskih dirigentov, je glasbeni pedagog in neutrudni organizator, ki s svojo globoko umetniško strastjo, pronicljivo ustvarjalnostjo in izjemnim čutom za prefinjenost navdušuje najzahtevnejše poslušalce tako doma kot v tujini.

S svojo dirigentsko karizmo že desetletja navdušuje generacije pevcev, skladateljev, zborovodij in poslušalcev. S svojim pedagoškim in umetniškim erosom zna pritegniti mnoge, tako ljubiteljske kot poklicne ustvarjalce, jih usmerja skozi širok repertoar z izostrenimi čuti glasbenega sladokusca, hkrati pa uzavešča pomen ohranjanja slovenske dediščine. Ob tem kot poustvarjalec, umetnik, pedagog ter predvsem kot človek vseskozi ohranja željo po popolnem in omogoča nastajanje edinstvenih zborovskih projektov, zato mu Javni sklad RS za kulturne dejavnosti podeljuje zlato plaketo za življenjsko delo," je med drugim zapisano v utemeljitvi.

Foto: Janez Eržen


Več v Slovenija