Sindikat delavcev migrantov, poleg boja s slovensko davkarijo, bije boj tudi proti načrtom avstrijske vlade

Trenutno je najaktualnejši predlog znižanja otroškega dodatka, kmalu na vrsti problematika nadomestila za brezposelnost

Branko Košti, ponedeljek, 29. januar 2018 ob 19:22
Srečanje delavcev migrantov

Srečanje delavcev migrantov

V soboto, 27. januarja, je v organizaciji Sindikata delavcev migrantov Slovenije, pri Sv. Juriju ob Ščavnici potekalo srečanje delavcev migrantov pomurske regije. O namenu in razlogih za srečanja, ki v tem času potekajo tudi po drugih slovenskih regijah, kjer delavci izrazijo interes, je predsednik SDMS Mario Fekonja povedal, da je namen tovrstnih sestankov informiranje o organiziranju in aktivnostih sindikata.

Glede trenutno najbolj aktualne teme, nižanje oz. višanje otroških dodatkov na raven države, v kateri živi otrok, je predsednik povedal, da je avstrijska vlada poslala v parlament predlog za znižanje oziroma zvišanje otroških dodatkov na življenjsko raven države, iz katere prihaja otrok. Konkretno, za Slovenijo bi se otroški dodatki znižali, za skandidavske države pa zvišali. V kolikor bo zakon sprejet, kar je zelo verjetno, bo sindikat s pomočjo avstrijskih odvetnikov izkoristil  sodne instance v Avstriji, vse do ustavnega sodišča, po potrebi pa tudi sodišče EU. Želijo si tudi odločnejšega odziva slovenske politike na predlog tega zakona, podobno kot Madžarska, ki se je odzvala zelo ostro, celo z grožnjo gospodarskih sankcij proti Republiki Avstriji. Vse, kar je bilo do zdaj narejenega v Sloveniji, je bil sestanek predsednika DZ Milana Brgleza z avstrijsko veleposlanico, ki pa je bil samo informativne narave. Sicer pa se v sindikatu tega zakona ne bojijo, saj naj bi se tudi Avstrija zavedala, da bo zakon na ravni EU padel, ampak je to le pritisk nove avstrijske vlade za spremembe evropske zakonodaje.

Predsednik Fekonja je izpostavil še problematiko nadomestila za brezposelnost, ki je zelo podobna zadevi z otroškimi dodatki, ker v Avstriji plačujejo enako višino prispevka, v Sloveniji pa je nadomestilo za brezposelnost omejeno navzgor malo čez 800 evrov bruto. Tako v primeru brezposelnosti, avstrijski delavec s plačo 1.500 evrov, prejme skoraj 1.200 evrov nadomestila, delavec migrant pa v Sloveniji le malo preko 800 evrov bruto. Zadevo bo sindikat odprl takoj, ko zbere dovolj podatkov.


Več v Kultura in izobraževanje