Radenci: Vsestransko v spomin na Prešerna

Na ogled tudi razstava znamk zimskih olimpijskih iger

Filip Matko Ficko, sreda, 31. januar 2018 ob 15:21
Spomin na poeta Prešerna s knjigami

Spomin na poeta Prešerna s knjigami

V DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, bo literarni krožek v čast slovenskega kulturnega praznika pripravil »Kulturni popoldan« in sicer že v torek, 6. februarja popoldne, ob 16. uri v predprostoru domske knjižnice. Nastopili bodo članice in člani prijateljske skupine – pevskega zbora Večerna zarja, slišali bomo lahko pesmi, ki jih ustvarjajo stanovalke in stanovalci tega doma, z deklamacijami bodo sodelovali osnovnošolci in srednješolci, pa še kakšno Prešernovo bodo zapeli.

Še isti popoldan, ob 17. uri, bodo v razstaviščni avli DOSOR-ja odprli razstavo znam z zimskih olimpijskih iger, kajti 9. februarja se prično letošnje 23. zimske olimpijske igre v Pyongčengu v Južni Koreji. Znamke bo razstavil Mladen Puškaš, dolgoletni filatelist iz Radenec. Ob tem naj dodamo, da je prvo razstavo znamk isti zbiratelj v DOSOR-ju pripravil leta 2010 v čast slovenskega kulturnega praznika, k njegovim znamkam so za razstavo tedaj pisemske ovitke prispevali še Marija Erveš, Radmila Radojević in spodaj podpisani. Toda Mladen Puškaš je svoje znamke v DOSOR-ju predstavil še dvakrat leta 2012: junija meseca ob Evropskem prvenstvu v nogometu na Poljskem in Ukrajini - EURO 2012 znamke z nogometnih prvenstev ter mesec dni pozneje znamke olimpijskih iger ob 30. poletnih olimpijskih igrah v Londonu. Tokrat bodo torej v času letošnjih zimskih olimpijskih iger na ogled znamke z dosedanjih tovrstnih tekmovanj. Še posebno bodo verjetno zanimive znamke s 14. zimskih olimpijskih iger, ki so bile leta 1984 v Sarajevu in je tedaj Jure Franko v veleslalomu osvojil srebrno medaljo - torej prvo olimpijsko odličje za Slovenijo oziroma takratno Jugoslavijo. V času iger je v pomoč organizatorjem bila tudi brigada mladih Slovenk in Slovencev, ki je bil v pomoč na različnih prizoriščih, vodil pa jih je Stanko Kerčmar iz Murske Sobote. Filatelist Mladen Puškaš iz Radenec pa se je olimpijskih iger v Sarajevu udeležil kot obiskovalec.

Šolske prireditve v čast pesnika Prešerna bodo na obeh osnovnih šolah (Kajetana Koviča v Radencih ter na Kapeli), kot tudi v Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci. Osrednja občinska prireditev Občine Radenci ob slovenskem kulturnem prazniku bo v Kongresni dvorani hotela Radin v Zdravilišču Radenci in sicer v sredo, 7. februarja, ob 18.uri. Slovesni nagovor bo imela ravnateljica Osnovne šole Kajetana Koviča v Radencih Simona Grosman, nastopil pa bo Take Nina Orchestra.

Na sam praznični dan, 8. februarja med 9.30 in 10.30, pa bo v prostorih kavarnice »Traminček« v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, praznični pogovor ob čaju, kjer se bodo udeleženci srečanja spominjali življenja in dela največjega slovenskega poeta.


Več v Kultura in izobraževanje