Kurenti prinesli srečo v prestolnico ter naznanili vse dobro Sloveniji tudi v letu 2018

Državni zbor RS je obiskal pustno-etnografsko obarvan sprevod s kurenti, orači in pokači na čelu

Prlekija-on.net, torek, 6. februar 2018 ob 16:021
Obisk kurentov v DZ RS

Obisk kurentov v DZ RS

Delegacija 58. Kurentovanja je s 25. tradicionalnim obiskom Državnega zbora RS naznanila vse dobro Sloveniji tudi v letu 2018. V hram demokracije so pustno-etnografsko obarvan sprevod s kurenti, orači in pokači na čelu povedli 16. princ karnevala Aleš Goričan, plemeniti Maksimilijan Gregorič, župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar in predsednik 58. Kurentovanja Branko Brumen. Glasno zvonjenje, poki bičev in oranje brazde so na Trg republike, "domače dvorišče" Slovenije, priklicali Primoža Hainza, podpredsednika Državnega zbora.

Župan je podpredsedniku Državnega zbora izročil poslanico z dobrimi željami za Slovenijo, predsednik 58. Kurentovanja mu je predal podobo kurenta, 16. Princ karnevala pa spominski šal največjega pustnega festivala v tem delu Evrope.

Podpredsednik Državnega zbora Primož Hainz je ob ogledu obredja klicanja pomladi in vsega dobrega v Slovenijo zbranim etnografskim likom in predstavnikom delegacije 58. Kurentovanja dejal: "Tradicija lika kurenta in etnografije Ptujskega in Dravskega polja ter Haloz in Slovenskih goric je tisočletna tradicija, ki je pokazala izjemno trdoživost, preživela je vse družbene sisteme, vse države, vse imperije. Čestitam vsem kurentom, oračem in ostalim etnografskim likom za klenost, bogatost in moč.” Ob tem se je zahvalil za obisk in zaželel dobrodošlico. Obisk Državnega zbora je simbolnega pomena, saj kurenti s tem dejanjem zaželijo dobro vsem državljankam in državljanom in jih ob obenem povabijo, da se udeležijo dogodkov v največjem slovenskem etnografskem muzeju na prostem.

Župan mestne občine Ptuj Miran Senčar je poudaril, da Kurentovanje na Ptuju je v 58 letih preraslo v najbolj množično kulturno-etnografsko prireditev v Sloveniji in srednji Evropi, ki ponaša glas Slovenije v svet. "Ptuj je v tem času še posebej privlačen, saj je nabit s pozitivno energijo veselih obrazov. 58. Kurentovanje bo tudi letos unikatni praznik izjemne etnografske dediščine pustnih tradicij s celega sveta."

Branko Brumen, predsednik 58. Kurentovanja in podpredsednik FECC je ob tem dodal, da predstavniki najstarejšega slovenskega mesta in karnevalske prestolnice Slovenije v Državni zbor prinašajo sporočilnost Unesco prepoznanega poslanstva Obhodov kurentov. Ti odganjajo vse slabo, prinašajo srečo in zadovoljstvo ter so po Brumnovih besedah eden od simbolov slovenske identitete. "Dokazali bomo, da smo vredni UNESCO priznanja," je še dodal prvi mož Kurentovanja.
Aleš Goričan, 16. princ karnevala plemeniti Maksimilijan Gregorič, ki je s svojo gardo spremljal odpravo in ima v času karnevala oblast nad Ptujem, je izrazil ponos nad dejstvom, da je tip pred evropskim letom kulturne dediščine UNESCO obhode kurentov vpisal na Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Dodal je: "Tradicija živi, prenašamo jo na mlade in to zavezo bomo obdržali tudi za prihodnost."

Pred sprejemom v Državnem zboru se je skupina zbrala v podhodu Maxija, kjer so jih pogostili s kurentburgerjem. Slastno kulinarično posebnost je Ptuju podaril Mercator po originalnem receptu Maximovega chefa Petra Kovača. Tradicionalne lokalne sestavine je združil v gurmanski prigrizek, ki bo gotovo postal nepogrešljivo ptujsko pustno okrepčilo.

Delegacija se je nato odpravila še na Ministrstvo za kmetijstvo, kjer jih je sprejel minister za kmetijstvo in podpredsednik Vlade RS Dejan Židan. Z obiskom so kurenti slovenskemu kmetijstvu zaželeli dobro letino in čim manj vremenskih nevšečnosti za domač pridelek.


Več v Družabno