»Idilično pobeljene ceste oskrunili le vozniki«

Kot smo tega že vajeni, je marsikdo bil spet nezadovoljen z delom pristojnih zimskih služb

Prlekija-on.net, sreda, 7. februar 2018 ob 09:052
Pobeljene ceste

Pobeljene ceste

V sredo smo se prebudili v pobeljeno jutro, saj je v noči na sredo v naših krajih zapadlo kar nekaj snega, do jutra ga je bilo okoli deset centimetrov in še vedno naletava. Kot smo tega že vajeni, je marsikdo bil spet nezadovoljen z delom pristojnih zimskih služb v naši občini in tudi drugod. Uporabnik nam je ob tem poslal tudi zapis s fotografijami, ki ga objavljamo spodaj.

Pravilnik o rednem vzdrževanju javnih cest v 30. členu sicer med drugim pravi, da je prevoznost zagotovljena, če višina snega na cestah I. in II. prednostnega razreda ne presega 10 cm, na drugih cestah pa 15 cm, promet pa je možen z uporabo zimske opreme vozil. Na odsekih cest z vzdolžnim naklonom nad 10 odstotkov se šteje, da je prevoznost zagotovljena tudi, če je promet možen samo z uporabo snežnih verig.


IDILIČNO POBELJENE CESTE OSKRUNILI LE VOZNIKI !

Jutro po napovedanih snežnih padavinah je bilo tokrat zares belo, kar dobro zasneženo. Sneg pa pada povsod, tudi po cestah, kjer pa ga raje ne vidimo. A za razliko od predhodno najavljenih snežnih padavinah, ko so vzdrževalci cest besno posipavali ceste z mešanico soli in peska že sredi noči in se je sol v suhem vremenu dvigovala in zadrževala vlago še celi teden, so tokrat za to plačani prepustili ceste snegu in voznikom neomadeževane. Na poti v Ljutomer je bila kar težava iz bele občinske ceste vključiti se na glavno-regionalno cesto Križevci – Ljutomer, ki je bila prav tako zasnežena, in na čelu dolge kolone je kraljeval tovornjak s priklopljeno cisterno in za bati se je bilo, da bo na nadvozu čez železnico obstal. Vozila so sneg sicer zvozila in zrinila na strani, a osebno vozilo je zato s spodnjo stranjo drgnilo po naritem snegu, kar seveda ni niti dobro, niti posebno varno. Ne predstavljam si, kaj bi bilo, če bi bili deležni večje pošiljke snega, kot so jo bili v drugih delih Evrope in S Ameriki. Spomnim se starih časov v sicer drugem delu države, ko so plugi s konjsko vprego že pred jutrom očistili ceste (in ne le glavne) a takrat je bila pač resnost in odgovornost očitno drugačna. Pri tem me pa moti še radijsko trobilo, ki stalno ponavlja, kako so plužne in posipalne službe na delu. Na cesti sem pa srečal le eno vozilo z utripajočimi rumenimi lučmi, ki se je z dvignjenim plugom podalo proti Križevcem. Še sreča, da bodo kurenti prepodili zimo in takšnih težav ne bo več.

Yong


Več v Narava