Bogat kulturni večer s Take Nina orcestra

V Občini Radenci počastili spomin na Franceta Prešerna

Filip Matko Ficko, četrtek, 8. februar 2018 ob 08:56
Osrednji koncert glasbene skupine Take Nina orcestra

Osrednji koncert glasbene skupine Take Nina orcestra

V Občini Radenci so osrednjo prireditev v čast slovenskega kulturnega praznika pripravili v sredo, 7. februarja zvečer, v Kongresni dvorani hotela Radin v Zdravilišču Radenci. Slavnostni nagovor je imela ravnateljica Osnovne šole Kajetana Koviča v Radencih Simona Grosman, nastopil je Take Nina orcestra, občankam in občanom pa je ob prazniku čestital župan Janez Rihtarič.

Slavnostna govornica, Simona Grosman, je v svojem nagovoru ob zaključku izpostavila ljubiteljsko (amatersko) kulturno dejavnost: »...Spoštovani, v okviru ljubiteljske kulture, ki jo določa zlasti to, da gre za sfero nepoklicnega ukvarjanja s kulturo in v manjši, čeprav še pomembni meri amaterski entuziazem, nastajajo kakovostne, raznolike in verodostojne kulturne dobrine, ki s svojim ustvarjalnim nabojem in inovativnostjo v nemalo primerih celo presegajo raven kulturnih dobrin, ki nastajajo v okviru poklicne kulture, ter dosegajo tudi pomembne uspehe in opaznost v mednarodnem prostoru. V ljubiteljski kulturi se najbolj vidno udejanjata vloga in pomen kulture kot veziva znotraj skupnosti oz. njena integrativna funkcija, kar pride do izraza zlasti po lokalnih skupnostih, kjer ta vloga pripada zlasti številnim kulturnim društvom. Da je to važno, priča dejstvo, ki ni slučajno: za Slovence je že vsaj dve stoletji značilno, da smo organizirani v številna kulturna društva (trenutno jih deluje več kot 5.000), v katerih se še vedno veliko (skoraj 110 tisoč) prebivalcev Slovenije ukvarja s kulturo. Ti podatki pričajo, kolikšen pomen ima možnost ukvarjanja z ljubiteljsko kulturo za številne posameznike, ki se niso in se morda iz različnih razlogov ne morejo odločiti za poklicno ukvarjanje s kulturo, vendar kljub temu ustvarjajo pomembne dosežke. Prisluhnimo jim.«

Ob čestitkah občankam in občanom ob slovenskem kulturnem prazniku je župan Janez Rihtarič opomnil na junijsko prireditev ob občinskem prazniku pod naslovom »Mačje mesto« ter na letošnje celoletno aktivnost v okviru Evropskega leta kulturne dediščine. Pravijo, da je le-ta dediščina del nas, del okolja in družbe v kateri živimo. Obdaja nas praktično povsod: v domovih, stavbah naših krajev ter nas vabi v knjižnice, galerije in muzeje, celo do arheoloških najdišč. Zaradi tehnološkega razvoja, pa tudi interneta, je veliko bolj dostopna kot kdaj koli prej ! Vodji skupine Take Nina orcestra, Zdeneku Bilyju, je župan Janez Rihtarič izročil priložnostno darilo, vokalistki skupine Tjaši Lesjak, kot pred tem slavnostni govornici Simoni Grosman, pa je župan izročil šopka cvetja.

V skupini Take Nina orcestra se družijo: Franek Radolič (alt saksofon), Milan Klemenčič (bariton saksofon), Gregor Rous (tenor saksofon), Jernej Kolbl (trobenta), Zdenek Bily (trobenta, vodja skupine), Mojmir Wolf (bas), Alen Kranjc (bobni), Staš Sukič (kitara), Valter Klemenčič (klaviature, orglice), Tjaša Lesjak (vokal) in Boštjan Rous (vokal, klarinet).


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje