Finale evropskega prvenstva bo v Fazaneriji

Zaključne tekme Evropskega prvenstva vinarjev bo v Prekmurju, kjer bosta polfinalni in finalna tekma; Slovenija brani naslov evropske prvakinje

Prlekija-on.net, sreda, 14. februar 2018 ob 17:15
Vinska reprezentanca Slovenije

Vinska reprezentanca Slovenije

Približno dva tedna pred pričetkom največjega nogometnega dogodka na svetu, 21. Svetovnega prvenstva, ki bo med 14. junijem in 15. julijem v Rusiji, kjer žal ne bo naše reprezentance, bo tudi Slovenija v znamenju mednarodnega nogometa. Slovenija, po vsej svoji vertikali, od Italije do Madžarske bo namreč gostila 4. Evropsko prvenstvo vinarjev v nogometu, ki bo na sporedu od torka, do sobote, 29. maja do 2. junija. Torek, sreda in četrtek so namenjeni predtekmovanju, ki bo potekalo v dveh predtekmovalnih skupinah, petek je namenjen polfinalom, sobota pa odločilnima tekmama za tretje in prvo mesto, kjer prav gostiteljica Slovenija brani naslov evropske prvakinje, ki ga je osvojila na prejšnjem EP v Nemčiji. V skupini A, ki bo v Goriških brdih (Vipolže), se bodo pomerili Italijani, Portugalci, Avstrijci in Čehi, v skupini B so gostiteljica Slovenija, ob njej pa še Madžarska, Švica in Nemčija, ki bodo igrali v mariborskem Ljudskem vrtu. Zaključni spopadi po dveh najboljših reprezentanc iz obeh predtekmovalnih skupin, bodo v Prekmurju, čeprav se je prej veliko govorilo o Ljubljani (Stožice). Polfinalna dvoboja bosta namreč v Murski Soboti in Lendavi, v Prekmurju bodo tudi tekme za sedmo, peto in tretje mesto, zmagovalki polfinalnih dvobojev pa se bosta udarila prav tako v soboški Fazaneriji.

To bo dejanski zbor izjemnih vinarjev in njihovih prvovrstnih izdelkov. Nogomet bo tudi tokrat odigral povezovalno vlogo in se harmonično spojil s turistično in kulinarično promocijo Slovenije ter naših vin. Pričakovati je eksplozijo gastronomskih užitkov in dogodek, ki je že zdavnaj prerasel druženje in amaterizem. Nogomet, ki je najbolj postranska stvar na svetu, je prisoten na različnih področjih in v različnih izvedbah. Slovenija, ki je v minulih letih gostila že nemalo velikih tekmovanj, bo tokrat gostiteljica Evropskega prvenstva vinarjev, ravno Slovenci pa so tudi aktualni evropski prvaki. "Evropski vinarji so v začetku organizirali eno tekmo, ki je bila kot druženje vinarjev in je skrbela za promocijo vina in kulinarike. Ideja je prišla s strani dveh vinarjev, enega iz Italije in drugega iz Nemčije. Pred desetimi leti je bila odigrana ena tekma, nato pa so k sodelovanju privabili še vinarje iz drugih držav in pričeli z izvedbo evropskega prvenstva, na katerem se zberejo vinske reprezentance," je povedal eden od organizatorjev dogodka v Prekmurju Branko Farič.

Morebiti se tovrstno tekmovanje sprva sliši nekoliko nenavadno in s prizvokom "mačji kašelj", a temu še zdaleč ni tako, kar potrjuje tudi podatek, da si je pred dvema letoma, ko je igralo le šest ekip, finale na katerem je Slovenija v Mainzu s 3:2 premagala Nemčijo ogledalo kar 12.000 gledalcev. "Morda se to sliši res tako, da so to neki amaterji, ki bodo prišli igrat nogomet. Toda zadnje EP v Nemčiji je na finalno tekmo pritegnilo kar dvanajst tisoč ljudi. V Murski Soboti jih verjetno ne bo toliko, toda verjamem, da se bo tudi pri nas zbralo lepo število gledalcev, tam med 2.500 in 3.000 ljubiteljev nogometa in kapljice" je povedal soboški župan, dr. Aleksander Jevšek, Branko Farič pa dodaja: "Vloženega je bilo precej truda, da smo uspeli v nameri, da se prvenstvo namesto v večja mesta, pripelje na deželski okoliš, kjer se vino dejansko proizvaja. Tako bodo tudi vsi udeleženci in tisti, ki jih bodo spremljali, dobili občutek kje se slovensko vino proizvaja. Tekmovanje bo gotovo odlična priložnost za promocijo regije in naše kulinarike".

V slovenski reprezentanci sicer nastopajo vinarji iz vseh treh vinorodnih dežel, torej iz cele Slovenije, med njimi tudi nekdanji profesionalec. Barve vinske reprezentance Slovenije namreč brani tudi Tim Lo Duca, ki ga slovenski in pomurski ljubitelji nogometa skorajda zagotovo poznajo. Gre za nekdanjega profesionalnega nogometaša, ki je tekom svoje kariere branil tudi barve lendavske Nafte, Rudarja iz Velenja in Domžal, sedaj pa se ukvarja s pridelavo vina. Sicer pa, tudi naši vinarji, so se podobno kot mnogi drugi stanovski kolegi, že pred leti začeli dobivati na nogometnih sproščanjih, treningih, naposled tudi na tekmah. Ugotovili so, da jih po napornem delu druži in povezuje prav nogomet, da je v njihovih vrstah pravzaprav množica dobrih in zavzetih nogometašev. "Pa saj nam sprva sploh niso verjeli, da smo v ekipi res samo vinarji, ko pa so slednjič preverili še naše rodovnike, so vendarle ugotovili, da prav nič ne goljufamo," nam je povedal eden ustanoviteljev in sedaj predsednik Vinske reprezentance Slovenije Danilo Steyer, ki dodaja, da bi bilo lepo, če bi na domačih terenih uspeli ubraniti laskavi naslov evropskega prvaka in postati prva reprezentanca doslej, ki bi ga osvojila na domačih tleh.

Vinska reprezentanca Slovenije
Leta 2016 v Nemčiji so slovenske barve branili: Anej Simčič, Bojan Černe, Jure Štekar, Matjaž Simčič, Robi Fišer, Jure Veber, Tomaž Ščurek, Matej Vračko, Danilo Steyer, Mitja Sobočan, Matej Hlebec, Borut Prapotnik, Nejc Ščurek, Bogomir Valdhuber, Boštjan Žnuderl, Tim Lo Duca, Marko Toplak, Matej Rebernišek, Marko Cesar, Jožef Obrovnik, Tomaž Domenis, Robi Senikovič, Timi Kaloh, Janez Skočaj, Jure Stegne, Jan Kramberger, Albert Trost (trener: Sebastijan Rojs). Velika večina, če ne prav vsi, bodo v ekipi tudi letos na EP v Sloveniji.

Po besedah direktorja bližajočega se EP Aleša Križnarja, je prvenstvo že zdavnaj preraslo amaterizem, a ga to ne skrbi, saj ima z organizacijo tovrstnih dogodkov že obilo izkušenj. Križnar, ki se je pred dvema letoma v Nemčiji prepričal o kakovosti naših vinarjev tudi na lastne oči, se zaveda, da je lahko dogodek izjemnega pomena za Slovenijo. "Ne nazadnje bomo tiste dni gostili več kot 300 tujih gostov, vrhunskih vinarjev iz tujine, ki bodo s seboj prinesli tudi svoje žlahtne izdelke, novinarjev, ki poročajo in pišejo predvsem o turizmu in kulinariki, prodajnikov, okuševalcev in drugih spremljevalcev. To ni mačji kašelj, da Vinska reprezentanca Slovenije pripelje k nam toliko uglednih gostov, ki bodo, o tem ne dvomimo, ponesli v svet slovensko razglednico in njene okuse."

Veliko bo tudi spremljevalnih dogodkov za vsakogar, ne le dobrega nogometa in kapljice temveč tudi zabave Še posebej bo zanimivo zadnji dan prvenstva, ko bo v soboški Fazaneriji zelo veselo in razigrano, saj bo potekal tudi mednarodni vinski festival na prostem, kjer se bo dogajalo marsikaj zanimivega. Med drugim bodo svoje vino točili evropski top vinarji iz kakšnih 150 priznanih vinskih kleti in vinarjev, od tega več kot 80 svetovno znanih tujih vinarjev, ki bodo skupno predstavili več kot 300 vin iz osmih držav.


Več v Šport