Skupina Ethnotrip uglasbila pesem prleškega pesnika Marka Kočarja

Nova avtorska skladba skupine Ethnotrip - Veter šumi

Prlekija-on.net, ponedeljek, 19. februar 2018 ob 11:18
Ethnotrip

Ethnotrip

Skupina Ethnotrip je objavila novo avtorsko pesem. To je drugi singl z avtorske plošče, ki jo trenutno pripravljajo in bo že njihova tretja plošča, ki jo nameravajo izdati letos. Pri tej pesmi so sodelovali tudi gostje in sicer Urban Kolar, ter Vokalna skupina BeleTinke.

Pesem z naslovom "Veter šumi" je navdihnila resnična zgodba. Glasbo in aranžma so naredili člani skupine Ethnotrip, besedilo pa je na podlagi družinske izkušnje napisal prleški pesnik Marko Kočar.

Zgodba pesmi je žal resnična, govori pa o tragični izkušnji družine Tramšak iz Radencev. Leta 1942 je bil najstarejši sin Franc prisilno mobiliziran v nemško vojsko. Po umiku obleganja Stalingrada je ostal nekje v Romuniji in se nikoli ni več vrnil. Starši in ostalih 7 bratov in sester lahko tako tolažbo iščejo le v šumenju vetra.

Pesem se tako dotakne tudi vprašanj: Koliko jih je, ki jim le veter šumi?... V imenu koga?... V imenu česa?....

"Zakaj smo se odločili za sodelovanje s pomurskimi ustvarjalci? Iz dveh razlogov. Prvi je ta, da podpiramo ustvarjanje, saj to vsakega od nas bogati, še posebej pa se to lahko odraža v skupnem ustvarjanju z ljudmi, s katerimi živimo v enakem okolju, si morda delimo nekatere podobne izkušnje. Drugi razlog je pa ta, da smo mnenja, da imamo tudi v Pomurju veliko dobrih ustvarjalcev na vseh področjih, tako tudi na literarnem področju," pravijo v skupini Ethnotrip.

Pesmi lahko prisluhnete spodaj.



Več v Glasba in film