Po petnajstih letih novo vodstvo, predsednica pa prvič ženska

Ingrid Lončar nasledila Marjana Horvata na čelu PGD Černelavci

Prlekija-on.net, torek, 20. februar 2018 ob 09:04
Ingrid Lončar

Ingrid Lončar

Ker je v gasilstvu volilno leto na vseh področjih, so tudi članice in člani PGD Černelavci, na svojem 93. rednem občnem zboru izvolili novo vodstvo. In po treh mandatih oziroma petnajstih letih je zdaj že bivšega predsednika Marjana Horvata, nasledila prva ženska, ki je postala predsednica PGD Černelavci Ingrid Lončar. Ob tem je simpatična, dolgoletna gasilka sploh prva predsednica v društvih Gasilske zveze mestne občine Murska Sobota. Dosedanjega dolgoletnega poveljnika PGD Černelavci Branka Lončarja, je nasledil Branko Merklin ml. Novo vodstvo se v svoje poslanstvo spušča optimistično in s kar nekaj cilji. V prvi vrsti si prizadevajo pridobivanje novega članstva, predvsem mlajših gasilcev, ki bi nato vztrajali v dolgoletnem gasilstvu. Želijo si tudi svoje gasilce izobraziti na vseh nivojih in jih usposobiti na opremi domačega društva. Zelo pomembno je tudi sodelovanje vseh članov med sabo v društvu in meddruštveno sodelovanje, kar vodi do lažje poti pri doseganju kratkoročnih in dolgoročnih ciljev.

"Aktualno je še vedno področje članstva, ki se odraža v splošnem stanju gasilstva in je fluktuacija stalna, pri tem pa se izpostavlja predvsem operativa, saj je število operativnih članov že zaskrbljujoče. Od skupnega števila članov 105 je namreč vsaj statistično premalo operativnih članov, zelo pohvalno pa je, da imamo sicer evidentiranih kar 41 članic, vendar učinkovitost ni na nivoju preteklega obdobja ko je bila ekipa članic kar štirikrat udeležena na državnem tekmovanju. Ker leta neusmiljeno tečejo tudi gasilcem se sicer povečuje število veteranov in veterank, večjih uspehov pa nismo dosegli niti v tej kategoriji. Tudi v kategoriji mladih, posebej pionirjev, ne moremo biti zadovoljni, čeprav imamo evidentiranih skupaj kar 23 mlajših gasilcev. Stanje članstva nam veliko pove tudi podatek, da je v zadnjih letih evidentiranih kar 62 »bivših« članov, kar pomeni nestalnost članstva ali pa tudi neustrezen pristop pri pridobivanju in ohranjanju članstva", je ob svojem odhodu z mesta predsednika bil zaskrbljen Marjan Horvat, ki je izrazil zadovoljstvo nad dobrim sodelovanjem s pobratenimi društvi PGD Slivnica in PGD Bednja, nekoliko manj pa s PGD Monošter. Kljub vsemu je Horvat bil zadovoljen s še enim petletnim mandatom, ki da je bil za društvo zelo pestro, delavno in tudi uspešno. "V tem času smo realizirali projekt spominska soba, obeležili 90. obletnico, izdali monografijo, spominsko znamko in razglednico, ki smo jo opremili s svojim spominskim žigom. Sploh pa se je v 15 letih mojega mandata, ogromno spremenilo. Vsi skupaj smo veliko prispevali k razvoju in opremljanju društva, pri tem pa moram poudariti, da vsega tega ne bi uspeli brez pomoči in sodelovanja krajevne skupnosti in vseh občanov ter simpatizerjev."

Na zboru so podelili tudi kar nekaj priznanj, saj sta po sklepu upravnega odbora bili podeljeni častni listini dolgoletnemu predsedniku Marjanu Horvatu in dolgoletnemu poveljniku Branku Lončarju. Za pomoč pri izgradnji in otvoritvi spominske sobe, ki je bila odprta septembra 2017, so podelili plakete KS Černelavci, Marjanu Horvatu, Branku Lončarju in Antunu Novaku, ki je ob 90-letnici (2015) izdal knjigo o dotedanjem delovanju društva. Najmlajšim so podelili srebrne in bronaste značke, dolgoletnim članom pa so podelili priznanja za večletno delo v operativi in članstvo v društvu. Posebno presenečenje pa so po uradnem delu znora pripravili kurenti, ki so članicam in članom PGD Černelavci popestrili večer in so skupaj s plesom odganjali zimo.


Več v Kultura in izobraževanje