26 dijakov GFML na izmenjavi na Nizozemskem

26 dijakov 1. letnikov GFML se je odpravilo na 10-dnevno izmenjavo na Nizozemsko

Prlekija-on.net, četrtek, 22. februar 2018 ob 13:03
Dijaki GFML na izmenjavi na Nizozemskem

Dijaki GFML na izmenjavi na Nizozemskem

GFML je med drugim tudi Šola ambasadorka Evropskega parlamenta in tako nudi odlično priložnost vsem dijakom, da izkusijo evropsko povezovanje, prevzamejo vlogo dijaka ambasadorja Evropskega parlamenta in s tem postanejo predstavniki življenja v EU na svoji šoli. Tako lahko pridobijo izkušnje, kaj pomeni EU v vsakdanjem življenju in kaj lahko storijo, da bo prihodnja Evropa taka, kot si jo želimo.

S temi cilji in željami se je 26 dijakov 1. letnikov odpravilo na 10-dnevno izmenjavo na Nizozemsko, na sicer manj znani skrajni vzhod – bili so namreč gostje šole Stedelijke Scholen Gemeenschap v Nijmegnu. Gostili so jih dijaki partnerji in tako so imeli izjemno priložnost, da iz prve roke izkusijo življenje na Nizozemskem.

Izmenjava je bila dinamična in polna različnih aktivnosti s krovno temo Finding your voice. Sodelovalo je več šol, in sicer iz  Italije, Rusije, Poljske, Španije, Madžarske in seveda Nizozemske. Veliko so se pogovarjali o migracijah in okolju, to sta bili glavni temi projekta. O tem je zadnji dan potekala tudi debata. Pri pouku so jim pofesorji povedali marsikaj zanimivega o deželi in ljudeh, npr. o znanem slikarju Rembrandtu, prav tako pa so se naučili celo malo nizozemsko.

Zanimiv je bil izlet v glavno in največje nizozemsko mesto – Amsterdam. V mestu z večtisočletno zgodovino so obiskali Rijksmuseum – muzej nizozemske umetnosti, kjer so občudovali neprecenljiva dela Rembrandta in van Gogha. Mesto so spoznavali tudi skozi igro, katere cilj je bil, da se skupina slika s čim več znamenitostmi. Amsterdam je teh seveda poln.

Vikend so preživeli z družinami, ki so se potrudile, da so jim predstavile nizozemsko kulturo. V ponedeljek so se vsi udeleženci projekta predstavili v mestnem gledališču Stadsscghowburg. Vsaka šola je skušala na izviren način predstaviti svojo domovino. Večer je minil ob petju, plesu, deklamacijah, glasbi. Skupaj z dijakinjami iz Gimnazije Celje – Center so povzeli nekaj dejstev o Sloveniji in zapeli slovensko evrovizijsko skladbo iz leta 1975, Dan ljubezni, ki ga je v originalu izvajala skupina Pepel in kri.

Ogledali so si tudi samo mesto Nijmegen, ki velja za najstarejše na Nizozemskem, saj je zgrajeno na temeljih starorimske naselbine. Njihova naloga so bile tudi tokrat fotografije z znamenitostmi.

Sredo je najbrž marsikdo težko pričakoval - na šoli so se preizkusili v izdelovanju znamenite nizozemske belo-modre keramike, zvečer pa se zabavali v disku Doornroosje.

Zadnji dnevi so bili manj naporni, v četrtek dve uri športne vzgoje, malo nogometa, košarke in hokeja. Potem debata, kjer so seveda dijaki GFML kar blesteli, petkovo jutro pa je bilo že čas za slovo. Proti Amsterdamu, od koder so poleteli do Zagreba, so se odpravili z malce mešanimi občutki, srečni, ker gredo domov, a so hkrati že pogrešali svoje nove prijatelje in se tolažili, da meseca marca prihajajo na obisk v Slovenijo.


Več v Kultura in izobraževanje