Kar 60 odstotkov vzorcev z zlato medaljo

Radgonsko-kapelski vinogradniki so spet pridelali izvrstno kapljico; Strokovnjaki so ocenili 82 vzorcev, katerih povprečna ocena je 18,00 točk

Prlekija-on.net, četrtek, 22. februar 2018 ob 20:55
Ocenjevanje vin DV Radgonsko-Kapelskih goric

Ocenjevanje vin DV Radgonsko-Kapelskih goric

Podobno kot že 23 let doslej so v Društvu vinogradnikov Radgonsko-Kapelskih goric tudi letos pripravili tradicionalno društveno ocenjevanje vina - prerez letnika, tokrat letnika 2017. Skupina priznanih slovenskih enologov (vsi so vinski vitezi), pod vodstvom vinskega svetovalca in strokovnjaka mag. Antona Vodovnika, zraven pa še: Alojz Filipič, Franc Škrobar, Ivan Mijošek in Milan Kolarič, ki je tudi predsednik Društva vinogradnikov Radgonsko-Kapelskih goric, so tokrat vina ocenjevali na Vinogradniško-izletniški kmetiji Fleisinger (mimogrede je Zvonko Fleisinger podpredsednik društva) v Spodnjih Ivanjcih. Pred začetkom ocenjevanja so prisotne pozdravili predsednik društva Kolarič, društvena vinska kraljica Katja Hamler ter predsednik komisije, mag. Anton Vodovnik, ki je tudi razložil potek ocenjevanja. Na 24. tradicionalnem ocenjevanju, kjer je komisija ocenjevala vino, ki so ga lani pridelali zasebni vinogradniki z območja Radgonsko-Kapelskih goric, torej iz občin Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici, so člani komisije morali poskusiti kar 82 vzorcev izvrstne kapljice.

In po ocenah strokovnjakov so imeli radgonsko-kapelski vinogradniki v letniku 2017, kljub pozebi, toči, suši...,v celoti izvrstno vinsko kapljico, in to so odlične bile prav vse sorte, kar tudi potrjuje, da vinogradniki in kletarji na tem območju delajo zelo dobro. Kar nekaj ocenjenih vzorcev je prišlo v "razred" vrhunskih vin, kar pomeni, da so jim strogi ocenjevalci, po evropskih ocenjevalnih normativih, podelili povprečno oceno nad 18. Ker letos na ocenjevanju ni bilo predikatnih (jagodni izbor, suhi jagodni izbor, ledena trgatev..., ki običajno prejemajo ocene med 19 in 20), je bila tokrat najvišja ocena 18,40. Zaradi tega je tudi povprečje nekoliko nižje kot lani, a je kakovost vseeno odlična. Omenjena najvišja ocena (18,40) je pripadla vinu traminec, pridelovalca Ivana Satlerja, in chardonnay z Izletniške kmetija Breznik, zato sta omenjeni vini tudi osvojili naziv šampion. Skupne ocene so torej potrdile, da je vino letnik 2017 v Radgonsko-kapelskih goricah izvrsten, kar potrjuje tudi dejstvo, da je med 82 vzorci bilo podeljenih kar 49 (59,76 %) zlatih medalj, torej z več kot 18 točk, 28 (34,15 %) vzorcev pa je ocenjeno z več kot 17 točk, torej so dobili srebrne medalje. Naravne danosti so čedalje bolj izobraženi in šolani vinogradniki in kletarji uspeli narediti in došolati v še boljše in kakovostnejše vino, menijo ocenjevalci.

Po besedah mag. Antona Vodovnika je bil letnik 2017 izvrsten. Sam je tudi poudaril, da so v vsem skupaj pomembno vlogo naredili ljudje, torej kletarji, kajti narava brez teh lahko samo napolni sode, ne more pa narediti, da bo tisto v sodih kakovostno. Ravno v ta namen ustrezne strokovne ustanove, v sodelovanju s kmetijsko svetovalnimi službami pripravljajo številna predavanja in druge vrste strokovnega izobraževanja vinogradnikov in kletarjev. »Zelo sem zadovoljen, da zasebni vinogradniki ne zaostajajo za velikimi vinogradniškimi gospodarstvi, kot je to bilo pred leti. Že 40 let spremljam vina na teh območjih in sem zelo zadovoljen, da njegova kakovost iz leta v leto nenehno narašča. Vse namreč napreduje in se izboljšuje, čeprav še vedno obstajajo določene rezerve. Dobro je, da je konkurenca vedno večja, kajti to bo še dodatno izboljševalo delo vseh in s tem tudi kakovost, edino proti naravi se ne more«, ni s pohvalami varčeval mag. Anton Vodovnik, ki gotovo sodi med pomembnejše in večje poznavalce vina na območju Slovenije. Dodal je, da je po kakovosti tudi letnik 2017 nadpovprečen in ga zelo veseli, da narava vinogradnike obdaruje tudi ko letina sicer ni najboljša. Pa še to, že mesec dni prej kot v preteklosti. Grozdje namreč dozori že sredi septembra in prej, nekoč pa so komajda konec septembra ali v začetku oktobra začenjali s trgatvijo zgodnjih sort...

Sicer pa, vsem svojim članom in drugim vinogradnikom, ki so sodelovali na tokratnem ocenjevanju bodo v Društvu vinogradnikov Radgonsko-Kapelskih goric podelili posebna priznanja, hkrati pa bodo podelili tudi naslove šampion, prvake sort, pa zlate in srebrne medalje, za dosežke na ocenjevanju in to na tradicionalnem vinogradniškem plesu, ki bo v soboto, 7. aprila na srednjeveškem gradu Negova, kjer bodo okronali tudi novo vinsko kraljico Društva Radgonsko-Kapelskih goric. To bo postala Katja Klobasa iz Okoslavcev, ki bo nasledila Katjo Hamler s Stavešinskega Vrha, ki je društveno krono nosila dve leti. Sedanja in bodoča kraljici sta namreč skupaj z Dragom Puklavcem, Jankom Knipličem in Iztokom Rožmanom, na tem ocenjevanju skrbeli, da je komisija lahko brez težav opravljala svoje delo.

Zmagovalci in prvaki sort-zvrsti (prvaki sorte so lahko le tam, kjer so ocenjena najmanj tri vzorca, v ostalih pa je samo zmagovalci sort) so bili: Zvrst: Pintarič-Rudaš (Turnišče) 18,07 (p-prvak); Šipon: Irena & Benjamin Hari (Spodnja Ščavnica) 18,13; Laški rizling: Irena & Benjamin Hari 18,33 (p); Zeleni silvanec: Ivan Črepnjak (Rodmošci) 17,90; Ranina: Jana & Slavko Grosman (Radenci) 18,03; Beli pinot: Ivan Satler (Spodnji Ivanjci) 18,37; Chardonnay: Izletniška kmetija Breznik (Komarnica) 18.40 (p); Dornfelder: Ivan Fras (Sovjak) 17,23; Modri pinot: Marko Toplak (Juršinci) 18,10; Kerner: Anton Golnar (Sovjak) 18,13; Penina: Jasna Rožman (Police) 18,27 (p); Renski rizling: Franc Čuš (Sovjak) 1823 (p); Sauvignon: Iztok Rožman (Police) 18,26 (p); Muškat otonel: Irena & Štefan Pavlinjek (Aženski Vrh) 18,27; Rumeni muškat: Blaž Krajnc (Sovjak) in Izletniška kmetija Breznik, oba 18,33 (oba prvaka); Traminec: Ivan Satler 18,40 (p).


Več v Kultura in izobraževanje