Premierni koncert prleškega trobilnega kvinteta S.A.M.B.A. v Ljutomeru

Prleški trobilni kvintet S.A.M.B.A. je sestavljen iz mladih glasbenikov - študentov in profesorjev, ki so pričeli svoje glasbeno izobraževanje v GŠ Ljutomer

Prlekija-on.net, nedelja, 25. februar 2018 ob 18:22
Prleški trobilni kvintet S.A.M.B.A.

Prleški trobilni kvintet S.A.M.B.A.

Na 5. abonmajskem koncertu GŠ Ljutomer, v četrtek, 22. februarja, se je v dvorani GŠ Slavka Osterca Ljutomer predstavil trobilni kvintet S.A.M.B.A. ki je sestavljen iz mladih glasbenikov - študentov in profesorjev, ki so pričeli svoje glasbeno izobraževanje v GŠ Ljutomer: Andrej Rebernik – trobenta, Simon Novak – trobenta, Boštjan Lašič – trobenta, rog, Aleš Levačič – pozavna in Marko Slavič – pozavna, tuba.

Zanimiv koncert za poslušalce je med določenimi skladbami komentiral član kvinteta Marko Slavič.

Povedal je, da so "najboljši trobilni kvintet v Prlekiji… in tudi v vsej zgodovini tukaj naokoli tudi do sedaj, saj so edini, in da jih združuje dolgoletno prijateljstvo ter ljubezen do vsakovrstne, predvsem klasične glasbe, ki zahteva ogromno vaje".

Zasedba je čisto klasične narave; rog, pozavna, tuba, trobenta. Ker so vključena vsa trobila, se pravi iz visokega in nizkega registra, je možno z zasedbo igrati zelo raznovrstno glasbo, raznih skladateljev, zvrsti od baroka prek klasike do popa in rocka, prav tako pa je mogoče najti tudi vse vrste priredb za to obliko ansambla.

Trobilni kvintet se je predstavil s pretežno zabavnim programom, ki so ga razdelili v posamezne sklope oz. zvrsti. Svoj program so pričeli s skladbami, ki spadajo v zvrst bluesa in nadaljevali z dvema priredbama koračnic.

V drugem delu programa so polepšali večer malce starejši publiki z Venčkom zimzelenih, katerih priredbo je napisal naš rojak, pozavnist in dirigent RTV Big Banda, gospod Lojze Krajnčan. Zimzelene slovenske popevke iz sedemdesetih so definitivno ostale v srcih poslušalcev. Z Venčkom prleških, prav tako priredbe L. Krajnčana ml., so člani kvinteta zaključili uradni del koncerta. Seveda so za publiko zaigrali za bis še eno skladbo.

Ob zaključku koncerta se je Marko Slavič v imenu vseh članov trobilnega kvinteta zahvalil GŠ Ljutomer za povabilo, "res, prav posebna čast je bila to za nas, saj se nas je čisto vseh pet izobraževalo, kalilo in osvajalo osnove prav na tej šoli, v tej dvorani, zato nam današnji nastop še toliko več pomeni".

Program 5. abonmajskega koncerta
prir. Don Gillis
JUST CLOSER WALK
Bert Mayer

BLUES FOR FIVE
Lew Pollack/prir. Cooper

THAT’S A PLENTY
Julius Fucik/prir. Jari A. Villanueva

FLORENTINER MARCH
John P. Sousa/prir. P. Battles & B. Holcombe
WASHINGTON POST

John P. Sousa/re-scored B. Holcombe
THE STARS AND STRIPES FOREVER

VENČEK ZIMZELENIH
prir. Lojze Krajnčan ml.

VENČEK PRLEŠKIH
prir. Lojze Krajnčan ml.

Glasbena šola želi s termini abonmajskih koncertov ustvarili še boljše pogoje za razvoj mladega glasbenika. Obenem je to priložnost tudi za starše in ostale poslušalce, da v domačem kraju obiščete nekaj odličnih glasbenih dogodkov brezplačno.

S pomočjo učencev staršev in ostalih poslušalcev šola želi poskrbeti, da bo zanimanje za obisk koncertov raslo in  bogatilo naše življenje.

Vabilo na njihove prireditve v mesecu marcu 2018:
Petek, 16. 3. 2018, baletna predstava "GOZDNE VILE" – premiera, Dom kulture Ljutomer ob 18. uri.
Ponedeljek, 19. 3. 2018, PONOVITEV baletne predstave "GOZDNE VILE" Dom kulture Ljutomer ob 18. uri.
Četrtek, 22. 3. 2018, 40. REVIJA GLASBENIH ŠOL Gornja Radgona, Lendava, Murska Sobota in Ljutomer v Domu kulture ob 18. uri.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje

Ljutomerski oktet ob Niagarskih slapovih

Oktetovci zapeli ob Niagarskih slapovih

nedelja, 19. maj 2024 ob 20:10
Potopisno predavanje o Indiji

Prleka v Indiji

nedelja, 19. maj 2024 ob 08:54