Otvoritev parka generala Rudolfa Maistra ob Dnevu državnosti

Na prireditvi ob Dnevu državnosti bodo odkrili spomenik Rudolf Maister Vojanov

Dejan Razlag, sreda, 16. junij 2010 ob 23:2110
Kip generala Rudolfa Maistra

Kip generala Rudolfa Maistra

Občina Ljutomer vse občane in občanke ob 25. juniju - Dnevu državnosti, vabi na prireditev, ki bo v sredo, 23. junija 2010, ob 19. uri v Parku generala Rudolfa Maistra v Ljutomeru (pri železniški postaji Ljutomer mesto). Slavnostna govornica bo dr. Ljubica Jelušič, ministrica za obrambo Republike Slovenije.

Zgodilo se bo odprtje parka, katerega idejno zasnovo je izdelal mariborski arhitekt Miran Krivec, ter odkritje spomenika Rudolf Maister Vojanov - general in pesnik, katerega avtorica je Irena Brunec - Tébi.

V programu bodo nastopili:
  • združeni odrasli pevski zbori v občini Ljutomer pod vodstvom zborovodje Romane Rek,
  • Pihalni orkester Kulturnega društva Ivana Kaučiča Ljutomer pod vodstvom dirigenta Simona Novaka in
  • recitator Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.
Pêti slovenski javni spomenik generalu Rudolfu Maistru, ki ga bodo odkrili v Parku generala Maistra (pri železniški postaji Ljutomer mesto) v sredo, 23. junija 2010 ob 19. uri, je edini v Sloveniji, ki prikazuje Rudolfa Maistra kot kulturnika, kot pesnika in bibliofila. Bronasti kip nagovarja obiskovalce s knjigo v roki, na njegovi desni strani pa stoji kompozicija, sestavljena iz knjig, na katere sta položeni uniforma in častniška kapa ter nanjo prislonjena generalova sablja. Kompozicija je izdelana na podlagi fotografij originalnih vojaških predmetov iz Maistrovega časa in simbolizira Maistrovo strastno zbiranje knjig z različno tematiko, na njegov vojaški poklic pa kaže posredno z zgodovinskimi vojaškimi atributi. Na stolu sedeči Maister je obrnjen proti parku, tako da bo iz parka viden iz vseh smeri. Za njim je železniški nasip, ki bo z leti prekrit z bogatim zelenjem. Poleg naravnega, poetično mirnega ozadja bo spomenik z vseh vidnih strani osvetljen.

..."Nastal je prvi spomenik generala, upodobljen v civilni obleki. In s knjigo v roki. Pripoved je potegnjena noter, vase, v samo podobo. Brunčeva je mojstrica posebne avtorske ikonografije. Njena podoba se manifestira kot stičišče spoznanj časa, v katerem je Maister bival, njegovih stališč do zgodovinskih premikov, tako pomembnih za naš narod, njegovih odnosov do kulture življenja in ustvarjanja, in poglabljanj v zgodovinska dejstva, ki so se ohranila. Kiparkina podoba Maistra kot pesnika ni irealna, je povsem resnična, hkrati pa vseskozi usmerjena v lahkotnejšo obliko portreta, razbremenjeno patetične izraznosti, vse preveč značilne za slovensko likovno ustvarjanje spomeniških skulptur"... je o spomeniku zapisala Tatjana Pregl Kobe, tudi sama pesnica, pisateljica in likovna kritičarka.

Idejni vodja projekta in novega spomenika je predsednik Prleškega društva generala Maistra Milan Bolkovič - Bole, ki je za postavitev spomenika navdušil takratnega ministra za obrambo Karla Erjavca, župana občine Ljutomer Franca Juršo in predsednika Zveze društev 'General Maister' Milana Lovrenčiča.

Na prireditvi ob Dnevu državnosti, ko bodo odprli PARK GENERALA RUDOLFA MAISTRA in odkrili spomenik RUDOLF MAISTER • VOJANOV - GENERAL IN PESNIK, bo slavnostna govornica dr. Ljubica JELUŠIČ, ministrica za obrambo Republike Slovenije. O obnovi parka in spomeniku bo spregovoril Franc JURŠA, župan občine Ljutomer. V spremljajočem programu prireditve bodo nastopili združeni odrasli pevski zbori občine Ljutomer pod vodstvom zborovodje Romane Rek, Pihalni orkester Kulturnega društva Ivana Kaučiča Ljutomer pod vodstvom dirigenta Simona Novaka in recitator Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.

Spomenik bo odkrila dr. Ljubica JELUŠIČ v prisotnosti dveh pripadnikov častne straže Slovenske vojske.

VABLJENI VSI zavedni Slovenci in prebivalci Slovenije, še posebno vsi člani in pristaši Zveze društev 'General Maister'. Počastimo spomin na našega borca za severno mejo z udeležbo na tem pomembnem, domoljubnem in vseslovenskem dogodku!

V spodnji foto galeriji si lahko ogledate, kako je potekala prenova parka in spomenik Rudolf Maister Vojanov - general in pesnik.


Več v Gospodarstvo