70 let MDSS Murska Sobota: Skupaj zmoremo

Pomurje kot zibelka organiziranja slepih in slabovidnih

Filip Matko Ficko, četrtek, 8. marec 2018 ob 23:21
Množična udeležba na slavnostni akademiji MDSS

Množična udeležba na slavnostni akademiji MDSS

Na spletnih straneh »Prlekije« smo že poročali o prvem organiziranju slepih in slabovidnih leta 1948 v Ljutomeru (prvih 25 članic in članov), da lahko zapišemo, da je Pomurje neke vrste zibelka organiziranosti slepih in slabovidnih v Sloveniji, kajti prav letos se praznuje tovrstno sedemdesetletnico in danes, 8. marca, so jo s slavnostno akademijo proslavili v Murski Soboti, kjer je sedaj sedež Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Murska Sobota (MDSS), ki povezuje članstvo iz 27 občin na obeh bregovih reke Mure.

Dvesto članic in članov je sedaj vključenih v številne dejavnosti MDSS, ki jih od leta 2015 kot predsednik vodi Vojmir Prosen, doma v Radencih: »…To pomlad želimo obuditi spomin na sedemdeseto obletnico začetka organiziranja slepih in slabovidnih v Pomurju. Istočasno so tudi po Sloveniji takrat nastajala lokalna združenja slepih in slabovidnih, tako, da bodo v letošnjem letu skoraj vsa društva praznovala svoj sedemdeseti rojstni dan. Ob tem bi želel iskreno čestitati in se toplo zahvaliti vsem članicam in članom, ki ste v zadnjem obdobju s svojim aktivnim delovanjem pripomogli, da je postalo naše društvo oziroma invalidska organizacija čvrsta, dobro organizirana in prepoznavna v lokalnem, slovenskem in mednarodnem okolju. Iskrena hvala tudi vsem tistim članicam in članom v preteklosti, ki jih ni več med nami, so pa s svojimi delom postavljali temelje in cilje za čim kakovostnejšo pomoč slepim in slabovidnim v našem okolju….« lahko preberemo v jubilejnem zborniku, ki je izšel ob slavnostni akademiji v prostorih hotela Diana v Murski Soboti v četrtek, 8. marca, opoldne.

Predstavile so se številne dejavnosti, ki potekajo po programih in projektih MDSS (mešani pevski zbor, hoja z belo palico, igranje šaha in pisanje na pisalni stroj, recitacije, igranje različnih instrumentov, dramski prizori...), da so številni gostje še dodatno lahko pohvalili delo te invalidske organizacije. So pa v MDSS nagradili s priznanji svoje športnike: kot začetnica športne dejavnosti v društvu je prejela priznanje Jožica Kos, za 25 let igranja vrtnega kegljanja (večkratne državne prvakinje) so prejele priznanja Marija Jurančič, Silva Mlinarič in Milica Pongračič, Aleksander Sabo kot večkratni državni in evropski prvak v namiznem tenisu slepih ter Drago Potočnik kot član slovenske reprezentance v igri z zvenečo žogo (4. mesto na paraolimpijskih igrah v Atlanti 1996 ter 2. mesto na svetovnem prvenstvu v Madridu).

Med številnimi, ki so izrekli priznanje za odlično opravljeno delo v preteklosti, so bili: podžupan Mestne občine Murska Sobota Boštjan Berlak, predsednik Zveze slepih in slabovidnih Slovenije Matej Žnuderl, škof rimokatoliške cerkve v Murski Soboti msgr. dr. Peter Štumpf, častni škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji mag. Geza Erniša, predsedniki medobčinskih društev slepih in slabovidnih po Sloveniji, iz sosednje Madžarske in sosednje Hrvaške, predstavniki Lions klubov v Pomurju ter številni drugi.


Več v Kultura in izobraževanje