O ohranjanju vrednot NOB na konferenci

Zbor delegatov štirih organizacij na Janževem Vrhu

Filip Matko Ficko, nedelja, 11. marec 2018 ob 08:11
O ohranjanju vrednot NOB na Janževem vrhu

O ohranjanju vrednot NOB na Janževem vrhu

V prostorih gostišča Kostanj na Janževem Vrhu je predsednica Združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Gornja Radgona, Valerija Červič, sklicala 10. marca letno konferenco združenja, ki povezuje štiri krajevne organizacije borcev za vrednote NOB: Apače (predsednica Aleksanda Mitrović - 76 članic in članov), Gornja Radgona (predsednica Mira Skok Korošec - 101 član/članica), Radenci (predsednik Darjan Mencigar - 78 članic in članov) in Videm ob Ščavnici (predsednik Štefan Trstenjak - 67 članic in članov).

Kot gosta sta tokratno srečanje članic in članov Združenja borcev za vrednote NOB Gornja Radgona pozdravila Štefan Žalodec v imenu Območnega združenja Zveze slovenskih častnikov Gornja Radgona in Milan Kuzmič v imenu Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo 1991 Gornja Radgona, v imenu županov pa je zborujoče prišel pozdravit župan Občine Apače Franc Pižmoht.

O opravljenih nalogah v minulem letu 2017 je torej poročala predsednica Valerija Červič, ki je v svojem poročilu navedla ducat udeležb na slovesnostih pri spominskih krajih iz NOB s 193 udeleženkami in udeleženci, na ekskurziji v Trst in zaledje Trsta med zamejske Slovence je bilo 51 udeleženk in udeležencev, na dveh borčevskih piknikih 126 udeleženk in udeležencev, na izletu v Kumrovec je bilo 45 udeleženk in udeležencev, na dveh slovesnostih ob 27. aprilu - Dnevu OF je bilo 54 udeleženk in udeležencev, dva na pogrebu partizana - prvoborca dr. Antona Vratuše - Vrana v Ljubljani, sto udeleženk in udeležencev na komemoracijah ob 1. novembru, 230 udeleženk in udeležencev na letnih zborih članstva, na Pohodu ob meji 30 udeleženk in udeležencev, 30 udeleženk in udeležencev tudi na pogovoru z zgodovinarjem dr. Marjanom Žnidaričem ter opravljenih 10 obiskov pri starejših članicah in članih. Na vseh slovesnostih so bili prisotni praporščaki s prapori organizacije in od vseh umrlih članic in članov so se poslovili dostojno.

Izredno pohvalno je sodelovanje z ostalimi veteranskimi organizacijami (Združenjem veteranov vojne za Slovenijo 1991, Policijskim veteranskim društvom Sever) kot tudi z Združenjem slovenskih častnikov, kajti skupne so udeležbe na Pohodu ob meji, kot tudi ob spominskih komemoracijah. Niso najbolj uspešni pri pridobivanju novih članov v organizacijo, kjer pa je v razpravi bila dana informacija oziroma ponudba za organiziranje in izvedbo učnih ur (potrebne so najmanj blok ure) v osnovnih in srednjih šolah, kjer bi se opomnilo na ohranjanje Slovenije oziroma njenih temeljev iz časov bojev za severno mejo (1919), v NOB od 1941 - 1945 ter v osamosvojitveni vojni 1991.

Ker je potekel enoletni mandat (kar je nekaj posebnega !) predsednici Valeriji Červič, so prisotni delegati vseh štirih krajevnih organizacij pritrdili, da se ji mandat podaljša še za eno leto.


Več v Kultura in izobraževanje