Petnajstič so skupaj obrezali viteško trto

Vinski vitezi različnih redov, ki odlično sodelujejo, so se znova srečali v Pečarovcih

Prlekija-on.net, torek, 13. marec 2018 ob 08:25
Rez viteške trte v Pečarovcih

Rez viteške trte v Pečarovcih

Vsako pomlad, ponekod malo prej, drugje malo pozneje, se z rezom trt, v vinogradih začenjajo opravila, ki se jeseni končajo s spravilom sladkih grozdnih jagod. Toplo januarsko in delno februarsko vreme je botrovalo, da je velika večina trsov po vinorodnih goricah že zdavnaj obrezana in pripravljena na vinski letnik 2018, na vrsto pa so tudi simbolni rezi različnih trt, ki postajajo prava turistična atrakcija po različnih slovenskih krajih in mestih. In zato ne preseneča, da tudi Slovenski red vitezov vina – Omizje za Pomurje, ki šteje 17 članov, njegov konzul je Štefan Pavlinjek, tajnik pa Zlatko Borak, in Združenje evropskega reda vitezov vina-Konzulat za Slovenijo - Legatura za Pomurje, ki šteje 54 članov in prvim ter drugim legatom Ignacom Rajhom in Andrejem Šajnovičem, ima v teh dneh polne roke dela. Kako tudi ne, ko pa so vitezi botri na desetine različnim vinskim trtam, zato je njihova dolžnost, da tudi skrbijo zanje in jih negujejo med letom. Med njimi lepo uspeva trta tudi na tako imenovanem bregu sv. Sebeščana v Pečarovcih v občini Puconci.

Pred znano gostilo Zelko oziroma "Pri Šöjtiju" so pomurski vitezi vina že leta 2003 zasadili trto avtohtone radgonske ranine. Letos so vitezi, bilo jih je skupaj z drugimi gosti, nad 50, s skupnimi močmi, trto obrezali že petnajstič po vrsti, v bližnji gostilni pa je sledilo druženje ob kulinariki in vinu. Gostilničar in pedagog, sicer znani kuharski mojster Dušan Zelko, ki je razvajal viteze in druge goste, nas je ob obisku seznanil z zanimivo anekdoto, namreč da je v vojaških zemljevidih Sebeščanski breg s 404 metre nadmorske višine vpisan kot najvišji vrh v Pomurju, v civilnih virih pa je tretji najvišji.

Kot vedno je tudi letošnja rez, katero sta opravila po dva člana obeh viteških redov, Franc Škrobar, Marjan Klobasa, Alojz Slavič in Alojz Režonja, bila svečana in vesela, malo se je tudi zapelo in zaigralo, kaj modrega povedalo, na koncu pa jih je, kot je to že v stari lepi slovenski navadi, čakalo še okrepčilo za telo in duha ter urica ali dve prijetnega druženja. Dogodka, ki ga je vodil član ERVV Peter Kirič, pa se je poleg kakšnih 30 častilcev vina – vitezov obeh viteških redov, udeležilo tudi nekaj domačinov in drugih gostov, med katerimi so bili tudi predstavnik vasi Pečarovci, član občinskega sveta občine Puconci, in predsednik domačega TKŠD Pečarovci Jože Rituper, in župan občine Puconci, Ludvik Novak, Roman Mulec, Prvi legat Legature Maribor-Podravje v RVV, potem evangeličanski škof Geza Erniša, in župnik rimsko-katoliške cerkve v Pečarovcih Jožef Hozjan, ki sta prisotne viteze in goste ter obrezane trte tudi blagoslovila. Za pevske vložke so poskrbele domače pevke, pod vodstvom Mire Huber.

Letošnja, 15. rez, katere gostitelj in pokrovitelj je bila domača lokalna skupnost-občina Puconci, je bila še posebej slovesna, kajti oba reda vinskih vitezov sta podelila tri Listine o skrbništvu vinske trte. Že pred tem sta prisotne pozdravila vitez Ignac Rajh, Prvi legat Legature Pomurje, ERVV, Konzulata za Slovenijo, in vitez Štefan Pavlinjek, Konzul Omizja za Pomurje, SRVV, ki sta s ponosom ugotovila dobro sodelovanje obeh redov vitezov, ki v Sloveniji opravljata podobno poslanstvo in se dopolnjujeta. Vsak na svoj način skrbita za ohranjanje pomena vinogradništva in vinarstva v Sloveniji, viteško častita vino kot žlahtni napitek in širita njegov sloves, zavzemata se za kulturno etične vrednote, za prijateljstvo in mir. Zadovoljstvo, da imajo takšen dogodek in zlasti "viteško trto" v občini, je v pozdravnem nagovoru izrazil tudi župan občine Puconci Ludvik Novak. Samo pred petnajstimi leti posajeno vinsko trto sorte Ranina je predstavil vitez vina in šampanjca, Lojze Filipič, dolgoletni glavni enolog kleti Radgonske gorice, ki je hkrati dodal še kakšno iskrivo misel iz domovine šampanjca Francije.

Po opravljenem uradnem delu rezi trte, ko se je vseskozi slišala lepa domača pesem, so prisotni s Frangeževo penino nazdravili opravljenemu delu in si simbolno zaželeli, da bodo ta trta in vse žlahtne trte sveta letos imele čim manj nevšečnosti, da bodo čim bolje obrodile in dale lepa žlahtna vina. Z njimi naj ljudje po svetu miroljubno prijateljujejo, se družijo in veselijo. Seveda nista izostali niti zdravici, ki jih je bilo večkrat slišati, sicer zdravica ERVV: In Honerem Dei, In Honerem vini, oz. zdravica SRVV: V čast vinu, in v čast domovini. Med kosilom, ko so dijakinje SŠGT Radenci stregle kulinarične dobrote, so med vsakim izhodom na vrsti bile različne kapljice, ki so jih še posebej predstavili. Tako sta penino in prvo vino predstavila vinarja Jernej Frangež in Alojz Režonja. Drugo vino je predstavil Štefan Pavlinjek, tretje Zlatko Borak...

Tokratni dogodek, kot rečeno so popestrili in oplemenitili še z eno svečanostjo. Oba Redova skupaj oz. njuni predstavniki so trem prejemnikom podelili Listino o skrbništvu trte. Vseh dosedanjih petnajst let je namreč skrb za trto temeljila na spoštovanju ustnega dogovora. Za dano besedo je s strani naselja Pečarovci večino let stal Dušan Zelko skupaj z domačini. Pred nekaj leti se je k dogodku pričelo spontano priključevati krajevno Turistično kulturno športno društvo Pečarovci in njegov predsednik Jože Rituper. Njihova pevska sekcija je postala stalni udeleženec v programu.

Vsako peto leto se je v dogodek vključila tudi občina Puconci in njen župan. Začutili so, da je ta vsakoletni viteški dogodek v kraju vse bolj opažen in sprejet. Ko pa je skupina domačinov predlani samoiniciativno obnovila latnik, je postalo jasno, da je viteška trta v vaškem jedru Pečarovec dokončno dobila domovinsko pravico. Še vedno pa je nekaj manjkalo. In zgodilo se je ob lanskem slovesu. Ob dobrem vinu je padla ideja, da vse skupaj malo zapišejo, da bi ostalo. Oba Redova sta se odločila, da se v obliki svečane Listine podeli skupno pisno pooblastilo o skrbništvu nad viteško trto v Pečarovcih, in sicer trem prejemnikom, in sicer so to: Dušan Zelko kot fizična oseba, ki pooseblja celotno zgodbo in v njej sodeluje od samega začetka; KTŠD Pečarovci s svojo pevsko sekcijo, ki ga s svojo prizadevnostjo pooseblja Jože Rituper, ter občina Puconci, ki s svojo podporo daje svojevrstno zaščito prihodnosti te tradicije. To podporo v vseh njegovih mandatih pooseblja župan Ludvik Novak. Listine so podelili: Ignac Rajh, Štefan Pavlinjek, Andrej Šajnovič in Zlatko Borak, v imenu vseh treh prejemnikov pa se je za listine zahvalil Jože Rituper.


Več v Družabno