Katarina Vodopivec iz OŠ Kapela in Grega Rubin iz Gimnazije Ormož med najboljšimi na DP v pomnjenju

Neverjeten rezultat tekmovanja je dosegel dijak Luka Gašparič, ki si je v 15. minutah zapomnil 406 mestno naključno številko

Prlekija-on.net, torek, 13. marec 2018 ob 17:48
Memoriada 18

Memoriada 18

Evropski inovacijski center Univerzum Minerva Maribor je v sodelovanju z Nacionalnim svetom miselnih športov Slovenije, v soboto, 10. marca, v Ljubljani, v soorganizaciji z Zavodom sv. Stanislava, OŠ Alojzija Šuštarja, izvedel že 10. odprto državno prvenstvo v pomnjenju »Memoriada 18«. Državni prvak v kategoriji odrasli je postal Luka Gašparič iz II. gimnazija Maribor, v kategoriji juniorjev je državna prvakinja postala Marjeta Lucija Korenčan iz Škofijske klasične gimnazije, v kategoriji otroci pa je postal državni prvak Žan Arsov iz OŠ Brezovica pri Ljubljani. Drugo mesto v kategoriji otroci je zasedla Katarina Vodopivec iz OŠ Kapela, tretje mesto v kategorji odrasli pa Grega Rubin iz Gimnazije Ormož.

V 10 disciplinah (pomnjenje obrazov in imen, naključnih števil, hitrih števil, govorjenih številk, abstraktnih slik, binarnih števil, naključnih besed, datumov zgodovine, kart in hitrih kart) se je po pravilih Svetovne organizacije miselnih športov (World Memory Sports Council) pomerilo 69 posameznik in posameznic, ki se jim je uspelo preko predtekmovanj uvrstiti na DP. Predtekmovanja so potekala v mesecu februarju na organizacijah, ki so vključene v mrežo MemoŠOL.

V kategoriji OTROCI je tekmovalo 24 udeležencev. Najboljši v mnogoboju so bili:
  1. mesto: Žan Arsov (OŠ Brezovica pri Ljubljani)
  2. mesto: Katarina Vodopivec (OŠ Kapela)
  3. mesto: JANA BASTIČ (OŠ Gustava Šiliha Velenje)
V kategoriji JUNIOR je tekmovalo 25 udeležencev. Najboljši v mnogoboju so bili:
  1. mesto: Marjeta Lucija Korenčan (Škofijska klasična gimnazija)
  2. mesto: Gitica Jakopin (Gimnazija Poljane)
  3. mesto: Anja Korošec (Prva gimnazija Maribor)
V kategoriji ODRASLI je tekmovalo 24 udeležencev. Najboljši v mnogoboju so bili:
  1. mesto: Luka Gašparič (II. gimnazija Maribor)
  2. mesto: Pia Krampl (Prva gimnazija Maribor)
  3. mesto: Grega Rubin (Gimnazija Ormož)
Projekt MemoŠOLA daje konkretne rezultate, saj je bil v tem letu izkazan največji napredek v sposobnosti pomnjenja tekmovalcev. Učitelji in učiteljice, ki so si pridobili naziv Memory trener, so namreč dosegli, da so njihovi varovanci dosegli 12 državnih rekordov in dvakrat izenačili obstoječe državne rekorde.

Pokali in medalje


Več v Kultura in izobraževanje