Šolniki so se ponovno podali na ulice, tokrat tudi v Murski Soboti

V Murski Soboti se je pred gradom zbralo okoli tisoč stavkajočih iz 52 zavodov iz celotnega Pomurja

Prlekija-on.net, sreda, 14. marec 2018 ob 14:492
Protestni shod v Murski Soboti

Protestni shod v Murski Soboti

V sredo, 14. marca, se je protestni stavki po podatkih SVIZ-a pridružilo 36.000 zaposlenih v javnih vrtcih, osnovnih, glasbenih, srednjih in višjih šolah ter dijaških domovih. Shodi so se pričeli ob 12. uri v Ljubljani (pred vlado), v Mariboru (na Trgu generala Maistra), v Murski Soboti (pri gradu), v Celju (na Krekovem trgu), v Velenju (na Titovem trgu), v Radovljici (v športni dvorani Srednje šole za gostinstvo in turizem), v Kopru (na Titovem trgu), na Ravnah (na platoju pred Tušem), na Ptuju (pred mestno hišo), v Krškem (v kulturnem domu) in v Kranju (v veliki dvorani občine). Na 11 shodih po Sloveniji se je zbralo okoli 12.000 stavkajočih.

Okoli tisoč stavkajočih v Murski Soboti
V Murski Soboti se je pred gradom zbralo okoli tisoč stavkajočih iz 52 zavodov iz celotnega Pomurja. Župan Mestne občine Murska Sobota, Aleksander Jevšek, je sicer bil službeno odsoten, je pa vse zbrane nagovoril podžupan Zoran Hoblaj, ki se z zahtevami stavkajočih strinja ter jih podpira in kot je med drugim povedal, je končno čas, da se v naši državi te zadeve uredijo.

Zbrane so nagovorili številni govorniki iz različnih vzgojno-izobraževalnih zavodov, tudi iz ljutomerske osnovne šole. Govornice in govorniki so na protestnih shodih med drugim izpostavili najnovejše podatke o rasti povprečnih plač v posameznih dejavnostih javnega sektorja, ki po podatkih SVIZ-a dokazujejo, da so se razlike v škodo zaposlenih v vzgoji in izobraževanju še dodatno poglobile in da je rast poprečnih plač v vzgoji in izobraževanju zaostala tudi za rastjo povprečne plače v državi. Povprečna plača v Sloveniji se je v lanskem letu zvišala za 2,65 %, v izobraževanju le za 1,69 %, v zdravstvu za 3,13 % in v državni upravi za 4 %. Ti podatki utrjujejo upravičenost zahtev SVIZ po odpravi podcenjenosti vzgojno-izobraževalnega dela, pravijo.

Predsednica Sindikalne konference predšolske vzgoje SVIZ Marjana Kolar je med drugim povedala da se zdi, kot da vlada kaznuje zaposlene v vzgoji in izobraževanju, medtem ko ostale nagrajuje ter dodala, da bo tudi njim enkrat dovolj in da sedaj gredo do konca. Član Glavnega odbora SVIZ-a Dušan Nemec pa je med drugim povedal, da ne zahtevajo nič več kot to, kar jim pripada - pošteno plačilo, kot ga imajo drugi javni zaposleni na primerljivih delovnih mestih. Nekaj govornikom lahko prisluhnete v spodnjih videih. V program je bila vključena tudi glasba in petje slovenskih pesmi.

Nov shod 17. aprila?
Glavni tajnik SVIZ-a Branimir Štrukelj je bil govornik v Ljubljani, kjer je med drugim povedal: "Nimajo drugi v v javni upravi preveč, njihova plača je dostojna in jim jo privoščimo, ampak spoštujte tudi naše delo. Vsi podpiramo izboljšanje plač, ne moremo pa se delati, da je vzgojno-izobraževalno delo vredno manj od drugega," ter po shodu na novinarski konferenci napovedal, da se bodo, če dogovor z vlado ne bo sprejet, 17. aprila v Ljubljani stavkajoči zbrali pred vlado, parlamentom in sedeži koalicijskih strank.


Več v Kultura in izobraževanje