V Ljutomeru uprizorili premiero baletne predstave Gozdne vile

Učenke in učenec baletnega oddelka Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer so s pomočjo prizadevne mentorice Ane Germ že peto leto zapored pripravili čudovito baletno predstavo

Prlekija-on.net, sobota, 17. marec 2018 ob 08:11
Premiera baletne predstave Gozdne vile

Premiera baletne predstave Gozdne vile

Glasbena šola Slavka Osterca Ljutomer je v petek, 16. marca, v Domu kulture Ljutomer, pripravila premiero baletne predstave Gozdne vile. Učenke in učenec baletnega oddelka Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer so s pomočjo prizadevne mentorice Ane Germ, ki je za predstavo pripravila zgodbo in celotno koreografijo, že peto leto zapored pripravili čudovito baletno predstavo.

POMLAD
Gozdni škrat Brin se prebuja v .svojo prvo pomlad v čarobnem gozdu. Že pred zimskim spanjem je sanjaril, kako se bo igral z gozdnimi vilami, ki poznajo veliko skrivnosti. lz sanjarjenja ga predramijo ptice pevke. Oznanjajo, da se je tudi njegov pravljični gozd začel prebujati. Prvi cvetovi se odpirajo in nanje že pristajajo pisani metulji. Brin se veselo pozibava v pisanem prizoru, ko ga nenadoma prestrašijo brneče čebele. »Ne odganjaj jih,« mu skušajo dopovedati Cvetlične vile, »saj nabirajo nektar za med.« Pozornost k sreči pritegne pikapolonica. Ali bo Brin znal prešteti vse njene črne pike?

POLETJE
Poleti se Brin sonči na svojem najljubšem javorovem listu, čeprav veje od vročine že utrujeno vzdihujejo. Nenadoma se stemni, oblaki se zgostijo nad obzorjem in velike kaplje se usujejo na krošnje. Brin se prestrašen skrije pod svoj list, ko ga iz panike-rešijo drevesne vile in mu pomagajo v zavetišče v deblu padlega drevesa. Bo Brin po nevihti našel svojo pot domov?

JESEN
Po dolgem deževju zrastejo gobe in Brin se že veseli, da se bo naslednjič lahko skril pod široko marelo. Ko se komaj prestopa pod velikim klobukom, se piči na ježevi bodici. »Saj to ni pravi jež,« mu namignejo jesenske vile, »počakati boš moral«. In medtem ko veverice že pridno nabirajo svoje lešnike in želodke, Brin še zmeraj čuva svojo ježico. Kako naj izbrska svoj zasluženi kostanj?

ZIMA
Ko Brin končno poteši svojo lakoto, se zdrzne ob hladnem dotiku na rami. Ozre se in zagleda veliko belih kristalčkov, ki se razposajeno vrtinčijo izpod neba in se združujejo v belo odejo na gozdnih tleh. Čarobni ples snežink ga popolnoma očara. Zimske vile mu namignejo, naj gre v zavetje, preden se spremeni v snežaka. Brin nenadoma razume pomen teh nezemeljskih lebdečih bitij. V svoji tišini neopazno skrbijo, da se vsak letni čas odvija po zlatih pravilih narave in da tudi pravljični škrat v tej čarobnosti o(b)stane.

Za koreografijo, zgodbo in mentorstvo je poskrbela Ana Germ, za kustomografijo Simona Toš in Martina Toš Potočnik, za scenografijo pa Drago Ficko in Danijel Blagovič. Drugi sodelavci so še Stanislav Kaučič in učitelji Glasbene Slavka Osterca Ljutomer, vsebino pa je napovedovala Nana Horvat. Ob koncu predstave je spregovoril ravnatelj GŠ Slavka Osterca Ljutomer, Stanislav Lašič, ki se je Ani zahvalil za opravljeno delo ter vse povabil na ponovitev, ki bo v ponedeljek, 19. marca ob 18. uri v Domu kulture Ljutomer. Vstopnice so v predprodaji v okrepčevalnici Mitra in uro pred predstavo. Predstavo si je med drugim ogledala tudi predstojnica soboške enote Zavoda RS za šolstvo, Irena Kumer.

Vloge v predstavi:
Vijolice (PP1): Polona Baumgartner, Valentina Mesarič, Nika Pirher Gomboc, Mija Ošep, Gaja Weis, Hana Vinter, Hana Kučan
Metuljčki (PP2): Ana Brumnik, Minka Horvat, Klara Makovec, Kaja Meznarič, Hana Murekar Novak, Špela Plavec, Hana Razlag, Zoja Šumak
Pikapolonica (PP2): Katarina Prašiček
Ptice pevke (PP3): Alana Feguš, Maja Kosi, Nika Kralj, Veronika Mlinarič, Urša Treppo, Eva Vrabelj, Ana Vučko, Lana Žuman
Gobe (PP3): Maja Kosi, Nika Kralj, Ana Vučko, Lana Žuman
Veveričke (PP3): Alana Feguš, Veronika Mlinarič, Urša Treppo, Eva Vrabelj
Nevihta (Balet 1): Erin Kovačič, Anna Kurnik, Maja Mlinarič, Lana Sovič, Tia Šafarič, Ema Žanjkovič
Snežinke (Balet 2): Petja Fišinger, Vita Horvat, Alina Karba, Eva Rus, Brina Stolnik, Lara Štaman, Tia Zver
Ježica (Balet 2): Leoni Gjerek
Čebelici (Balet 2): Lara Škorjanec, Lana Lučka Prelog
Škrat Brin (Balet 2): Jan Prelog
Drevesne vile (Balet 3): Eva Androjna, Nika Belci, Ema Horvat, Maja Makoter, Manca Rozmarič, Laura Vrbančič
Glavna drevesna vila (Balet 5): Katja Poštrak
Zimske vile (Balet 4, 5): Špela Kardinar, Zala Meško, Neja Mladenovič, Anastazia Rošker, Ana Šömen
Glavna zimska vila (Balet 6): Daša Koprivnik
Jesenske vile (Balet 6):Tea Balažič, Živa Bratuša, Tija Jureš, Mia Nara Ščavničar
Glavna jesenska vila (Balet 6): Ana Nemec
Cvetlični vili (Balet 6): Živa Bratuša, Ana Nemec
Glavna cvetlična vila (Balet 5): Maša Munda


Več v Kultura in izobraževanje