Harmonike glas je vedno za nas…

Marčevski seniorski večer v radenskem DOSOR-ju

Filip Matko Ficko, sobota, 17. marec 2018 ob 11:12
Zdravica s harmonikarjem

Zdravica s harmonikarjem

Harmonikar Stanko Ilješ, DOSOR-jev prostovoljec, je bil z navdušenjem sprejet 15. marca zvečer v kavarnici »Traminček« v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, kajti bil je na sporedu tradicionalni seniorski večer. Pozdravile sta ga, kot tudi vse navzoče, stanovalke in stanovalce DOSOR-ka ter zunanje obiskovalce, prostovoljki Marija Erveš in Martina Farkaš.

V strokovni literaturi bomo lahko zasledili, da je harmonika zrakovno (aerofonsko) glasbilo, na katerega igramo s pritiskanjem na tipke in gumbe ter z raztegovanjem in s stiskanjem meha. Glasbenika s tem instrumentom imenujejo harmonikar. Toda v začetku sestavka imenovani Stanko Ilješ ni samo harmonikar, pač pa pravi ljudski umetnik, ki navdušuje z igranjem harmonike, s svojim petjem, kot tudi z motiviranjem občinstva, da sodeluje z njim pri petju ali pa zapleše. Tako je tudi bilo na tokratnem marčevskem seniorskem večeru, ko so sodelujoči migali na plesišču kot »račke«, zapeli s harmonikarjem pesmi po lastni izbiri ter skupaj z njim nazdravili tokratni zabavi.

Za »tekoči del« večera je kot donator poskrbel Drago Drobec iz Črešnjevec pri Gornji Radgoni z »rdečko«, ki jo brez škropljenja trte pridela v goricah na Račkem vrhu nad Radenci. Za »sladki del« večera pa je po tradiciji pecivo donirala stanovalka Ema Matijevič.


Več v Družabno