Med vinskimi vitezi najboljše salame prideluje Mateja Štabuc Šumak

Na četrti viteški salamiadi najboljši izdelki iz Prlekije in Haloz

Prlekija-on.net, sreda, 21. marec 2018 ob 09:59
Viteška salamiada 2018

Viteška salamiada 2018

Pomursko omizje Slovenskega reda vitezov vina je v prostorih Vinogradništva Zupan v Policah pri Gornji Radgoni pripravilo letošnjo 4. "Viteško salamiado 2018". Poleg ducata vitezov iz domačega omizja, so tokrat prvič zraven povabili še 12 članov Omizja Ptuj-Ormož, zraven je bila tudi kraljica Društva vinogradnikov Radgonsko-Kapelskih goric, Katja Hamler in še nekaj gostov, ki jim vino ni tuje. Člani obeh viteških omizij so na ocenjevanje prinesli 13 salam, katere so ocenjevali vsi prisotni vitezi in vitezinje. Na ocenjevanje so sicer morali prinesti le izdelke, ki so jih doma naredili sami. Ker je, kot sta povedala konzul in sekretar omizja za Pomurje, gostitelja Štefan Pavlinjek in Zlatko Borak, dolžnost vitezov vina tudi svetovanje o tem, katero vino se pije k določeni jedi, jim je blizu tudi kulinarika. Zato ni bilo težav oceniti domače salame, ki jih v Prekmurju, Prlekiji, Halozah in širšem ptujskem območju, izdeluje veliko poklicnih in tudi ljubiteljskih mesarjev. In pokazalo se je, da mnogi izdelujejo prav dobro omenjeno suhomesnato dobroto.

Tako so v prostorih enega izmed bodočih kandidatov za vinskega viteza Franca Zupana, ob degustaciji vin ter ob domačem kruhu, poskušali in ocenili 13 odličnih domačih salam. Ocenjevali so: okus, prerez - izgled, barvo in teksturo, vonj in zunanji izgled, na koncu pa je največ točk prejela salama po stažu najstarejše članice pomurskega omizja, Mateje Štabuc Šumak. Sploh pa se je pokazalo, da so tokrat na ocenjevanje najboljše salame prinesli pridelovalci iz Prlekije in Haloz. V lepi vinogradniški hiši je v nadaljevanju potekalo zanimivo druženje viteških prijateljev iz pomurske in podravske regije, seveda ob dobri kapljici in domačih kulinaričnih dobrotah, ob tem je za zabavo skrbel humorist in harmonikar Dani Rajh. Tovrstno sodelovanje članov obeh sosednjih rodov pa se bo nadaljevalo tudi v prihodnje.

Kakorkoli že, na 2. "viteški salamiadi 2018" je zmagala salama vitezinje Mateje Štabuc Šumak (Ljutomer) iz pomurskega omizja, pred vitezi iz ptujsko-ormoškega omizja: Robertom Pungračičem (Drenovec, Zavrč) in Zvonkom Arnečičem (Gradišče, Cirkulane) itd.


Več v Družabno