V deželo ob Muri so se vrnile prve štorklje

Štorklja je prinesla pomlad v Filovce

Jože Žerdin, sreda, 21. marec 2018 ob 12:101
Štorklja v Filovcih

Štorklja v Filovcih

Čeprav smo v koledarskem letu stopili v pomladni čas, in so še dnevne in nočne temperature zelo zimske, je v deželo ob Muri že priletela prva dolgonoga bela štorklja. Priletela je iz tople Afrike v svoje spleteno gnezdo v Filovce v občini Moravske Toplice.

Prvi je priletel verjetno samec, da pripravi domek – svoje gnezdo za svojo družico štorkljo. Čez nekaj časa se mu bo pridružila štorklja, katera bo začela nesti jajca, ponavadi znese po štiri jajca iz katerih se potem izležejo mladiči in tako nastane majhna štorkljina družina. Mladiči rastejo vse tja do avgusta in nato se že morajo pripravljati učiti leteti, da se bodo potem s svojimi starimi štorkljami odpravili in skupaj odleteli čez lužo v toplo Afriko.

Prvi štrk (štorklja) je v Filovce priletela že v nedeljo, 18. marca. Štorklje se vsako leto v jeseni vrnejo v toplo Afriko, kajti pri nas se nato začne zima in one so najraje vedno na toplem. Poznavalci vedo, da se štorklje rade zadržujejo na močvirnih območjih, vendar je zaradi komasacij in melioracij teh vsako leto manj. Nekaj močvirnih območjih, kjer je voda, žabe in mrčes je na območju Dolinskega v Prekmurju, tam so tako imenovane murske mrtvice, pa tudi drugod si bele štorklje najdejo dovolj hrane.

Prvi let štorkelj je znamenje, da se je zima poslovila in da bo kmalu pomlad in poletje, čas, ki ga štorklje preživijo v deželi ob Muri. Lahko upamo, da jih človeška brezbrižnost ne bo preganjala in da bo v številnih gnezdiščih kmalu veliko mladičev. V Sloveniji je bela štorklja zavarovana živalska vrsta. Ponekod so pred leti učenci po osnovnih šolah popisali štorklje in njihova gnezda. Povprečna starost gnezd je približno dvajset let, pri čemer se ugotavlja, da je število gnezd v deželi ob Muri in njenih mrtvih rokavih ter vlažnih travnikih precej padlo. Pomembno je tudi, da reka Mura s svojimi čudovitimi mrtvicami in mrtvimi rokavi premore k ohranitvi bele štorklje.


Več v Narava