Jubilejna 40. revija glasbenih šol Gornja Radgona, Lendava, Murska Sobota in Ljutomer

Vsakoletna tradicionalna revija javnih glasbenih šol Pomurja, ki je letos jubilejna 40. po vrsti dokazuje, da glasbene šole v tem delu Slovenije zelo dobro sodelujejo

Prlekija-on.net, petek, 23. marec 2018 ob 17:06
40. revija glasbenih šol

40. revija glasbenih šol

V Domu kulture Ljutomer, so se v četrtek 22. marca, predstavili odlični mladi glasbeniki umetniki iz pomurskih javnih glasbenih šol. V programu se je predstavil tudi mladinski pevski zbor in godalni orkester GŠ Slavka Osterca Ljutomer.

Vsakoletna tradicionalna revija javnih glasbenih šol Pomurja, ki je letos jubilejna 40. po vrsti dokazuje, da glasbene šole v tem delu Slovenije zelo dobro sodelujejo. Prav na jubilejno revijo je bila gostiteljica GŠ Ljutomer.

Z letom 1978 se je na pobudo ravnateljev glasbenih šol pomurskih občin z organizacijo prve revije glasbenih šol Pomurja začelo obdobje dejavnejšega sodelovanja na regijski ravni. Prireditev, ki pomeni prerez dosežkov posameznih ustanov, je bila organizirana vsako leto v drugem kraju. Četrta po vrsti, aprila leta 1982, se je odvila v Ljutomeru. V šolski kroniki GŠ Ljutomer je o tem zapisano »…prireditev, ki ni tekmovalnega značaja, zbližuje mlade glasbenike, jih plemeniti in duševno bogati ob glasbi, dviga poustvarjalni nivo, zbližuje glasbene pedagoge in prispeva k prisotnosti glasbenih šol v širši kulturi…«.

Tako se javne GŠ v Pomurju že dolgo zavedajo pomena glasbe, ki je odločilna za vsako družbo. Zato je njihovo poslanstvo pri pedagoškem delu v prvi vrsti učence navduševati za igranje inštrumenta, plesa ali petja, ter v njih razviti občutek za lepoto v glasbi in vsej umetnosti. Pri tem želijo spodbujati fantazijo tudi skozi lastno ustvarjalnost, saj je znano, da ima glasba velik vpliv na človekovo dušo in oblikovanje njegovega značaja.

V letih prakse, vse bolj potrjuje prepričanje, da sistem kakršnega poznamo v slovenskem šolstvu, omogoča učitelju individualno delo s posameznikom, prilagajanje učenčevim sposobnostim, nadgrajuje njegovo nadarjenost, oblikuje in mu pomaga razvijati lastno glasbeno izražanje. Govorimo o sistemu, ki omogoča vpis vsem otrokom in zagotavlja celotno vertikalo izobraževanja ter pridobitev čim višje stopnje izobrazbe.

Glasbena šola ima kriterije, učne načrte skupne cilje in naloge po katerih deluje. S svojim delom, dejavnostjo in specifiko izpolnjuje svoje poslanstvo in je vsekakor eden od pomembnih sooblikovalcev kulturnega življenja. Glasbene šole se povezujejo in družijo tudi ob drugih priložnostih kot so glasbena tekmovanja.

Le ta so namenjena med drugim tudi za odkrivanje in spodbujanje obetavnih mladih glasbenikov, usmerjanje nadarjenih učencev v nadaljnje glasbeno izobraževanje, širjenje in poglabljanje znanja, popularizacija znanja in sposobnosti, izmenjava pedagoških izkušenj pri delu z nadarjenimi učenci in izmenjava med šolami in regijami.

Tudi na 47. državnem tekmovanju "Temsig", ki je v tem letu v mesecu marcu potekalo v gorenjski regiji, so učenci in njihovi mentorji iz javnih pomurskih glasbenih šol segali po najvišjih rezultatih. To je dokaz, da imamo v naših javnih glasbenih šolah v pomurski regiji odlične pedagoge, učitelje, ki odgovorno opravljajo svoj poklic in se z delom posvečajo mladim glasbenikom.

Na reviji je spregovorila tudi mag. Olga Karba, županja Občine Ljutomer. Čestitala je vsem nastopajočim in poudarila pomen glasbenih šol za negovanje glasbene in umetniške kulture v našem lokalnem in širšem prostoru. Podelila je tudi priznanja za sodelovanje na reviji ravnateljem Tomažu Polaku iz GŠ Gornja Radgona, Hajnalki Magyar iz GŠ Lendava, Erni Lukač iz GŠ Murska Sobota ter ravnatelju GŠ Slavka Osterca Ljutomer, Stanislavu Lašiču.

Foto: Foto Tivadar Ljutomer


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje