V Veržeju bodo za eno uro ugasnili luči

Občina Veržej bo v soboto 24. marca, ob 20:30 za eno uro ugasnila luči na svojih ulicah in se pridružila akciji Ura za Zemljo

Prlekija-on.net, sobota, 24. marec 2018 ob 16:16
Ura za Zemljo

Ura za Zemljo

Najmanj 20 občin in mest v Sloveniji bo v soboto ob 20.30 uri izklopilo dekorativno razsvetljavo svojih najpomembnejših znamenitosti, kot tudi javno razsvetljavo številnih trgov in ulic. To bo slovenski prispevek k največji svetovni prostovoljni akciji Ura za Zemljo, ki jo Svetovni sklad za naravo (WWF) organizira že vse od leta 2007. Hkrati pozivajo vse državljane in podjetja, da se vključijo v iniciativo in ugasnejo luči za 60 minut ter razmislijo o ukrepih, ki jih lahko tako kot posamezniki ali kot institucije prispevajo v boju proti zastrašujoči izgubi biološke raznovrstnosti in največji grožnji našega časa – podnebnim spremembam.

WWF je Uro za Zemljo začel leta 2007 na pobudo mesta Sydneyja, ko so prebivalci vodstvo mesta pozvali k delovanju za upočasnitev podnebnih sprememb. V preteklih letih je iniciativa presegla vsa pričakovanja in tudi letos bo zagotovo presegla lansko leto, ko je v akciji sodelovalo 187 držav, več kot 7.000 mest ter 38 mest na seznamu Unescove svetovne kulturne dediščine.

»Letos v Uri za Zemljo sodelujejo vsa večja slovenska mesta,« je dejal Bojan Stojanović iz WWF Adria, vodja Ure za Zemljo v Sloveniji. »WWF je letošnjo akcijo usmeril na našo povezanost z Zemljo in naravo z sloganom #Connect2Earth, v Sloveniji pa smo to sporočilo nadgradili še z sloganom #Connect2Rivers, torej da se povežemo z našimi rekami. Tako smo na svetovni dan voda predali peticijo za ohranitev reke Mure z 77.310 podpisi, saj so sladkovodni ekosistemi pod največjim udarom, predvsem zaradi izgradnje hidroelektrarn, kar je povzročilo upad vrst v naših rekah za kar 81% v zadnjih 50 letih. Podobne težave imajo na Hrvaškem, kjer želijo na Dravi, ki skupaj z Muro in Donavo tvori evropsko Amazonko, prav tako zgraditi dve hidroelektrarni, zato smo začeli s peticijo tudi na Hrvaškem. Upamo, da nam bodo ljudje pomagali, da ohranimo to izjemno rečno področje tako edinstveno, kot je,« zaključuje Stojanović.

Akciji se med drugim pridružuje Občina Veržej, ki bo v soboto 24. marca, ob 20:30 za eno uro ugasnila luči na svojih ulicah, in s tem pokazala, da jim je mar za naš planet.


Več v Narava